nieuws

A+ of C: dat is de vraag

Geen categorie

A+ of C: dat is de vraag

De Europese Commissie is begonnen met de herziening van het energielabel. In de toekomst is er geen A+ meer, maar slechts A tot en met G, aldus de Brusselse online nieuwsdienst Euractiv. De kleuren (groen voor zeer efficiënte, rood voor energie-intensieve) worden gehandhaafd.

Momenteel bereidt de industrie zich voor op het nieuwe energielabel voor warmtepompen en ketels dat vanaf september wordt verplicht. Deze verandering is voor de industrie niet fijn, meldt Refripro. “Om verschillende redenen.”

1. Soortgelijke producten, verschillende labels

Er kunnen soortgelijke producten met verschillende labels in de overgangsperiode beschikbaar zijn op de markt. Bijvoorbeeld, als een product in het verleden een ‘A +’-product was, kan een soortgelijk product dat op de markt komt na de invoering van de nieuwe schaal plotseling slechts een ‘C’ behalen. De Commissie verwacht namelijk dat de hoogste klassen A en B vooralsnog leeg blijven. Beide producten bevinden zich dan gelijktijdig op de markt. Hoe moet de consument hier dan wegwijs uit worden?

2. Regelmatig opnieuw producten classificeren

De fabrikant zou hun producten regelmatig opnieuw moeten classificeren. Dit leidt automatisch tot een ‘waardevermindering’ zodra efficiëntere producten worden ontwikkeld. Of dat het gebruik van efficiënte producten daadwerkelijk bevordert, blijft onbeslist.

Energielabel

Het voorstel van de Commissie is de eerste belangrijke stap van de EU-procedure voor de herziening van het energielabel. Na de publicatie rond het midden van juli beginnen de beraadslagingen van de lidstaten en het Europees Parlement. Er staat dus nog veel open.

Bron: Euractiv

Reageer op dit artikel