nieuws

UNETO-VNI: Lage btw is impuls voor verduurzaming woningen

Geen categorie

UNETO-VNI: Lage btw is impuls voor verduurzaming woningen

Een laag btw-tarief voor renovatie en onderhoud helpt om woningen in ons land versneld energiezuinig te maken. Dat vindt installateurskoepel UNETO-VNI. Met dit lage btw-tarief is de kans groter dat de sector de doelstellingen van het Energieakkoord halen. In een brief aan de Tweede Kamer roept UNETO-VNI daarom op om de lage btw blijvend te maken.

Volgens de installateurskoepel is het 6 procent btw-tarief het duwtje dat veel woningbezitters en woningcorporaties nodig hebben om te investeren in energiezuinige maatregelen. De afgelopen jaren zijn dankzij de maatregel al veel woningen voorzien van zonnepanelen, energiezuinige hr-ketels, energiezuinige verlichting en inbouwapparatuur. Beëindiging van de lage btw heeft een negatief effect op deze marktontwikkeling.

Lage btw

Voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI: “Uit een rondvraag onder onze leden blijkt dat veel opdrachtgevers hun energiebesparingsplannen weer op de lange baan schuiven als de btw weer naar 21 procent gaat.  Na 1 juli verwachten installateurs zelfs een daling van het aantal opdrachten met circa 20 procent.”

Energieverbruik

Siertsema roept de Tweede Kamer daarom op om de lage btw blijvend te maken en daarmee de verduurzaming van de gebouwde omgeving een impuls te geven. Siertsema: “Zo’n 40 procent van het totale energieverbruik in ons land komt voor rekening van gebouwen en woningen. Dankzij de lage btw nemen we meer energiebesparende maatregelen en gaat dat percentage drastisch omlaag. Laten we die kans niet onbenut laten.”

Ouderen

Het lage btw-tarief zorgt er ook voor dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Siertsema: “Door woningen levensloopbestendig te maken met slimme techniek, kunnen ouderen langer in hun vertrouwde omgeving blijven én gaan de zorgkosten omlaag. Ook kunnen we de lage btw inzetten om woningen in Groningen die gevaar lopen als gevolg van de gaswinning aardbevingsbestendig te maken.”

Installatiesector

Uit onderzoek blijkt dat dankzij de lage btw de afgelopen jaren duizenden banen behouden zijn gebleven in de installatiesector. Siertsema: “Ook voor de overheid pakt een structureel lage btw niet ongunstig uit. Er wordt weliswaar minder btw afgedragen, maar aan de andere kant bespaart de overheid aan WW-uitkeringen en wordt er meer loon- en inkomstenbelasting afgedragen.”

 

Reageer op dit artikel