nieuws

13 energie-innovaties ontvangen DEI-subsidie

Geen categorie

13 energie-innovaties ontvangen DEI-subsidie

Er gaat bijna 20 miljoen euro naar dertien nieuwe demonstratieprojecten over energie-innovatie (DEI). Wanneer zulke projecten ook een “economisch versterkend karakter” hebben, geeft het ministerie van Economische Zaken nog eens 34 miljoen euro extra uit. Dat schrijft de RVO.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de regeling uit en schreef voor 2014 al een eerste tender uit. “Die sloot vorig jaar”, zegt Frank Witte van RVO. “Hiervoor hebben we 13 aanvragen positief beschikt. Het gaat daarbij steeds om duurzame innovaties waarvan de economische waarde evident is.” De voorjaarstender van 2015 is gesloten. Wie aan de tweede tender mee wil doen, kan tot 1 juli ideeën indienen.

DEI-subsidie

De regeling DEI moet Nederlandse bedrijven helpen om hun energie-innovaties te vermarkten. Met financiële steun kunnen zij hun product, proces of dienst op ware grootte demonstreren. Zo zien potentiële klanten uit binnen- en buitenland dat het concept werkt, waarmee de stap naar de markt een stuk gemakkelijker wordt. DEI bevordert daarmee de groei van de economie via verduurzaming, geheel volgens de doelstellingen van het Energieakkoord.

Innovatie

Witte: “Een voorbeeld is een volstrekt nieuwe technologie om heet water diep uit de grond te gebruiken voor elektriciteitsopwekking of warmtenetten. Een ander interessant concept is een onshore windturbine met een ongekend groot vermogen, die dankzij het lichte materiaal zorgt voor lagere logistieke, materiële en milieukosten.”

Bron: RVO

Reageer op dit artikel