nieuws

Gratis warmtescan om bewustwording te stimuleren

Geen categorie

Het Nationaal Energiebespaarfonds biedt 10.000 woningeigenaren een gratis warmtescan. De warmtescan geeft een helder beeld van hoe goed een gevel is geïsoleerd en heeft het doel om de woningeigenaar enthousiast te maken om de woning te verduurzamen.

Gratis warmtescan om bewustwording te stimuleren

De actie vindt plaats in drie gemeenten en wordt uitgevoerd door verschillende bedrijven zodat zij in een later stadium de effecten en leerpunten kunnen vergelijken.

Energieakkoord

Het Nationaal Energiebespaarfonds komt voort uit het Energieakkoord. Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is de uitvoeringsorganisatie van het Fonds. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt het SVn dat met deze actie concreet aan de slag gaat met een aantal marktpartijen.

In Apeldoorn krijgen 5.000 woningeigenaren een brief met de aankondiging van de actie en in Vianen gebeurt dit bij ruim 2.000 woningen. Op dit moment wordt nog gezocht naar een derde gemeente. Bij de selectie van woningen keek het Fonds naar koopwoningen in oudere wijken waar nog geen andere acties om te verduurzamen plaatsvinden.

Warmtescan

De verwachting is dat de warmtescanactie een bijdrage levert aan de lokale energiedoelstellingen en dat – naast de woningeigenaren – ook lokale aanbieders profijt hebben van de actie. Woningeigenaren krijgen met de scan inzicht in het warmteverlies van de gevel van hun woning. Bedrijven kunnen hierop inspelen en advies en energiebesparende maatregelen (met name isolatie en HR-glas) aanbieden. Huizenbezitters vragen gewoonlijk meerdere offertes aan, zodat de actie voor meerdere bedrijven interessant zal zijn.

Woningeigenaren

Uit onderzoek blijkt dat veel woningeigenaren (81 procent, bron: Motivaction) energiebesparende maatregelen willen nemen, maar dat ze die vaak uitstellen vanwege de kosten. Met de warmtescanactie wil het Nationaal Energiebespaarfonds wijzen op de mogelijkheden dit toch te doen. Wie problemen heeft met de financiering kan mogelijk gebruikmaken van de Energiebespaarlening. Aannemers en installateurs kunnen huiseigenaren hierover informeren met communicatiemiddelen die SVn hiervoor ontwikkelde.

Reageer op dit artikel