nieuws

Top 10 energiegebruikers in het huishouden

Geen categorie

Top 10 energiegebruikers in het huishouden

De combiketel en de auto zijn de twee grootverbruikers van energie in het huishouden. Goed voor zo’n 1400 m3 gas en 1000 liter brandstof per jaar. Naast gas en brandstof wordt elektriciteit veel gebruikt in het huishouden. De overige middelen hout, huisbrandolie, kolen en stadsverwarming tellen maar 4 procent van het totaal.

De combiketel en de auto zijn verantwoordelijk voor driekwart van het energiegebruik van een huishouden, blijkt uit de rapportage Energietrends 2014, een gezamenlijke uitgave van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland.

 

Top 10 energiegebruikers in het huishouden

1. Combiketel: 1.400 m³ gas
2. Auto: 1.000 l brandstof
3. Verlichting: 390 kWh elektriciteit
4. TV: 270 kWh elektriciteit
5. Koelkast: 250 kWh elektriciteit
6.Ventilatie: 210 kWh elektriciteit
7. Verwarming: 200 kWh elektriciteit
8.Droger: 190 kWh elektriciteit
9. ICT: 190 kWh elektriciteit
10. Audio/video-apparatuur: 190 kWh elektriciteit

Om het energiegebruik te kunnen vergelijken zijn kubieke meters gas en liters brandstof teruggerekend naar hun energie-inhoud in gigajoule (GJ). Kilowatturen zijn teruggerekend naar de benodigde energie in gigajoule die nodig is voor de productie ervan.

Reageer op dit artikel