nieuws

Energiegebruik stijgt niet meer

Geen categorie

Energiegebruik stijgt niet meer

Energiegebruik stijgt bij bedrijven en het huishouden niet meer. “Het huishoudelijk elektriciteitsverbruik is met 3495 kWh over zijn hoogtepunt heen. Ook bij bedrijven neemt het elektriciteitsverbruik niet toe, ondanks toenemend dataverkeer en andere toepassingen in de dienstensector”, aldus het rapport Energietrends 2014.

Dit rapport Energietrends 2014 is een gezamenlijke uitgave van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland. Hieruit blijkt dat het energiegebruik bij zowel huishoudens als bedrijven is gestabiliseerd. Aardgasgebruik bij huishoudens daalt en voor de industrie geldt een daling van het brandstofverbruik. Deels is de getemperde groei te verklaren door de gestagneerde economie.

HR-ketel is de standaard

In Nederland heeft zo’n 85 procent van de huishoudens centrale verwarming op aardgas. Het aantal losse kachels (lokale verwarming) neemt steeds verder af. In appartementencomplexen wordt steeds vaker blokverwarming vervangen door individuele CV-ketels. Inmiddels is 85 procent van de CV-ketels een HR-ketel.

Warmtepompen in nieuwbouwwoning

De laatste tijd worden steeds vaker elektrische warmtepompen toegepast, vooral in nieuwbouwwoningen. In 2010 werden al meer dan 52 duizend woningen verwarmd met een warmtepomp. Dat is minder dan 1 procent, maar het aantal warmtepompen stijgt met gemiddeld 20 procent per jaar.

In een aantal steden in Nederland wordt verwarmd met een collectief stadsverwarmingsysteem. Deze systemen worden nog steeds uitgebreid. Gemiddeld 16 procent van de nieuwbouwwoningen wordt aangesloten op een collectief warmtenet.

Reageer op dit artikel