nieuws

Meer leenruimte voor nul-op-de-meter woning

Geen categorie

Meer leenruimte voor nul-op-de-meter woning

Eigenaren van een nul-op-de-meter woning mogen een hogere hypotheek lenen, meldt het kabinet. In plaats van de gebruikelijke 13.500 euro, krijgen zij permissie om 25.000 euro te lenen. Wel een addertje onder het gras, de bouwer moet garanderen dat de woning voor minstens tien jaar weinig energie vraagt.

Zo hoopt het kabinet een impuls te geven om meer nul-op-de-meter woningen te bouwen.

Leennormen

De leennormen voor mensen met een inkomen tot 30.000 euro worden per jaar iets strikter. Voor deze groep wordt bij de hypotheekverstrekking een extra buffer aangehouden. Op die manier wordt rekening gehouden met persoonlijke onvermijdbare uitgaven. Zo kunnen bijvoorbeeld extra kosten van een chronische ziekte of handicap, uitgaven voor twee of meer kinderen en kosten voor ondersteuning van (ex-) familieleden worden opgevangen. Voor huishoudens die kunnen aantonen dat zij deze uitgaven niet hebben, is een uitzondering mogelijk.

De inkomenscriteria in de regeling hypothecair krediet worden ieder jaar aangepast op basis van het advies van het Nibud. Met de wijzigingen van de leennormen wordt op verantwoorde wijze financieringsruimte geboden aan consumenten.

Vanaf 1 januari

De nieuwe leennormen gelden vanaf 1 januari 2015 en zijn op 11 november door minister Blok (Wonen) en minister Dijsselbloem (Financiën) naar de Tweede Kamer gestuurd.

Reageer op dit artikel