nieuws

Verkoop warmtepompen neemt toe

Geen categorie

Verkoop warmtepompen neemt toe

Er worden steeds meer warmtepompen verkocht. In 2013 ging het om een toename van 3 procent ten opzichte van het jaar ervoor op de Eur0pese markt. In getallen: het gaat om 769879 eenheden, die zijn verkocht in de 21 landen.

Dit blijkt uit cijfers van de European Heat Pump Association (EHPA). Uit het rapport van deze organisatie blijkt dat in de 21 Europese landen 6,74 miljoen warmtepompeenheden aanwezig zijn, waarbij een levensduur van 20 jaar als uitgangspunt is genomen.

Trends warmtepompen

De warmtepompmarkt blijft beheerst worden door drie belangrijke trends. In de eerste plaats is dat lucht de belangrijkste bron van energie voor warmtepompen is en blijft. Pure koelunits worden niet meegeteld in het EHPA-rapport.

Sanitair warmwaterwarmtepompen zijn bovendien het snelst groeiende segment van de warmtepomp in heel Europa. Deze categorie is de enige die een groei met dubbele cijfers kent. Sanitair warmwaterunits combineren een warmtepomp en een boiler. Ze worden aangeboden als standalone-eenheid met de warmtepomp en de tank in één behuizing of als systeem dat bestaat uit een combinatie van een warmtepomp en een aparte tank.

Stadsverwarming

Andere trend is dat grotere warmtepompen voor commerciële, industriële en stadsverwarmingtoepassingen steeds populairder worden. Ze gebruiken heel vaak geothermische of hydrothermische energie. Echter ook hier is lucht een energiebron die gebruikt wordt door een aantal installaties. Lucht, water en grond kan ofwel zelf hernieuwbare energie leveren of restwarmte uit processen opslaan. In het laatste geval, verbetert dit type warmtepomp de energie-efficiëntie, maar gebruikt niet een hernieuwbare bron van energie.

Reageer op dit artikel