nieuws

Rol van warmtepompen in bijna energieneutrale oplossingen in Finland

Geen categorie

Rol van warmtepompen in bijna energieneutrale oplossingen in Finland

Finland neemt deel aan het IEA Heat Pump-programma Annex 40 met een nationaal project onder de naam ‘HP4NZEB – Warmtepompconcepten voor bijna energieneutrale gebouwen’.

Het project HP4NZE heeft als belangrijkste doel de rol te verduidelijken die warmtepompen spelen bij energie-efficiënt en kostenefficiënt bouwen, meldt de European Heat Pump Asscociation.

Finland is verplicht de EU-doelstellingen voor het verbeteren van de energie-efficiëntie uit te voeren. Binnen de EU moeten in 2020 alle nieuwe gebouwen bijna energieneutraal zijn. De definitie van voor ‘een bijna energieneutraal gebouw’ is nog in ontwikkeling. Wat gaat energieneutraal in de praktijk in Finland betekenen? Het lopende project genaamd “FInZEB” is bedoeld om het concept te definiëren en zorgt voor een nationale routekaart die moet worden gevolgd om aan de eisen van de EPBD te voldoen.

Het HP4NZEB project gaat een stap verder met een overzicht van de rol van de warmtepompen in het bereiken van het bijna nul-energie-niveau in de Finse klimaatomstandigheden.

De gebouwde omgeving speelt een centrale rol in het gebruik van energie en de uitstoot van broeikasgassen in Finland. Vanwege de noordelijke ligging en het koude klimaat veroorzaakt in het bijzonder het verwarmen van gebouwen een groot deel het energiegebruik. De Finse woningvoorraad is een van Europa’s jongste; de meeste gebouwen werden gebouwd in de jaren 1970 en 1980.

Reageer op dit artikel