nieuws

Lineaire compressor voor grotere WP-systemen ?

Geen categorie

Lineaire compressor voor grotere WP-systemen ?

Twee Amerikaanse ondernemers zijn bezig met het ontwikkelen van een energiezuinige lineaire koelcompressor die naar eigen zeggen op de juiste maat gemaakt kan worden voor gebruik in commerciële koeling en airconditioning.

Dat meldt Cooling Post. Terwijl de lineaire compressoren al wordt gebruikt in sommige huishoudelijke koelkasten, is de technologie tot nu toe niet toepasbaar geweest op de grotere systemen. In tegenstelling hiermee zou de RayMacCompressor die in ontwikkeling is, een vermogen van bijna 3kW hebben waardoor deze geschikt is voor warmtepompen en andere grotere commerciële toepassingen. In de toekomst denken de ontwikkelaars dat de technologie kan worden opgeschaald tot ongeveer 17kW.

Vernoemd naar de ontwikkelaars Ray McKenzie en Mac Chaney, zou de RayMacCompressor 50% efficiënter dan conventionele apparatuur zijn. Dit wordt bereikt door middel van haar variabele slag-mogelijkheden voor verschillende werkbelastingen en -condities en de vrijheid van ‘toerental’, die stroompieken tijdens de start elimineert en het stroomverbruik drastisch vermindert. Bovendien verdwijnt de noodzaak van condensatoren voor het starten of continu draaien.

Reageer op dit artikel