nieuws

Warmtepomp in bijna éénderde nieuwbouw Duitsland

Geen categorie

Warmtepomp in bijna éénderde nieuwbouw Duitsland

Volgens het Duitse Federale Bureau voor de Statistiek bedroeg in 2013 het aandeel warmtepompen gebruikt als primair verwarmingsapparaat voor nieuw te bouwen woningen 32,2%. Dit is een stijging van 2% ten opzichte van 2012.

Trend naar lucht-warmtepompen
Het marktaandeel van aerothermische warmtepompen is verder toegenomen. In 2013 werd 22,9% van de nieuwe gebouwen uitgerust met warmtepompen die lucht gebruiken als warmtebron. Daarentegen blijft het segment van aardwarmtesystemen afnemen. Hun marktaandeel daalde van 10% in 2012 tot 9,2% in 2013. In 2010, hadden lucht- en geothermische warmtepompen  nog praktisch gelijke aandelen – met 14,8% voor de eerste en 14,1% voor de laatste technologie.

Volgens Karl-Heinz Stawiarski, CEO van het Duitse warmtepompvereniging (Bundesverband Wärmepumpe e.V. – BWP), zijn de belangrijkste redenen voor deze ontwikkeling:

  • een gemakkelijke toegang tot de lucht als warmtebron en
  • een verhoogde efficiëntie van lucht-thermische systemen.

Maar hij benadrukt tevens de extra voordelen van geothermische warmtepompen: De bodem heeft een constant temperatuurniveau van rond de 10 °C. Vooral op warme zomerdagen, biedt dat een zeer efficiënte en milieuvriendelijke manier van gebouwkoeling. Daarnaast is een grond-warmtepompsystemen een duurzame investering: het kan tot 100 jaar werkzaam zijn en voor decennia waarde toevoegen aan het onroerend goed.

Klik hier voor het gehele artikel. inclusief grafieken, op de site van EHPA.

Reageer op dit artikel