nieuws

Onderzoek in UK naar lekkage warmtepompen

Geen categorie

Onderzoek in UK naar lekkage warmtepompen

Het IIF/IIR (Het International Institute of Refrigeration, gevestigd in Parijs) meldt dat het Britse ministerie van Energie en Klimaatverandering (DECC) in samenwerking met Eunomia Research and Consulting Ltd en London South Bank University gegevens over de koudemiddellekkage van warmtepomp-systemen heeft gepubliceerd. Het rapport gaat uit van een groeiende toepassing van warmtepompen vanwege de Britse ‘Renewable Heat Incentive’ (Stimuleringsregelingen hernieuwbare warmte).

Een onderzoek werd uitgevoerd op basis van F-Gassen-logboeken van 528 verschillende warmtepompsystemen die een jaarlijkse lekkage aantonen van rond 3,8% voor niet-huishoudelijke toepassingen en 3,5% voor huishoudelijke toepassingen.

Uit de analyse van F-Gassenlogs blijkt dat het koudemiddelverlies voor een groot deel wordt geassocieerd met incidentele lekkage. Er werd echter ook benadrukt dat de algehele kwaliteit van de logs slecht was.

Ook blijkt uit de rapportage dat ‘undercharging’ van systemen met respectievelijk 10% en 40% de COP doet verminderen met 3% resp. 45% bij verwarmen en met 15% en 24% bij koelen. Een voorspellingsmodel van de lekkage gaat voor 2013-2020 uit van een algemene toename van koudemiddelverlies in gewicht van 17% CO2-equivalenten.

Klik hier voor het gehele rapport (pdf – 2,2 Mb)

Reageer op dit artikel