nieuws

Duitsland onderzoekt efficiëntie en economische rendabiliteit warmtepompen

Geen categorie

Duitsland onderzoekt efficiëntie en economische rendabiliteit warmtepompen

De Duitse ‘Agenda 21 – Gruppe Energie Lahr’ heeft onlangs resultaten gepubliceerd van een zevenjarig veldonderzoek naar de hedendaagse warmtepomptechnologie, hun energie-efficiëntie en hun economische eigenschappen.

De zelfstandig opererende Lokale Agenda 21 groep Energie van de stad Lahr onderzocht gedurende een langetermijnveldtest de energie-efficiëntie van warmtepompen onder realistische bedrijfsomstandigheden in het gebied Oberrhein. Grond-waterwarmtepompen overtreffen meer of minder duidelijk het energie-efficiëntiedoel van de Duitse Energie Agentschap, de RWE en de Wet op Hernieuwbare Energie (Warmte). De bijdrage aan klimaatbescherming van lucht-waterwarmtepompen wordt echter als kritisch geëvalueerd.

In alle gevallen geldt dat de randvoorwaarden al in de ontwerpfase in orde moeten zijn en dat de warmtepompen zelf een juiste installatie en bediening vereisen. Het rapport beschrijft ook fouten hierin en geeft tips om de kwaliteit te optimaliseren.

Onderzoek vond plaats in samenwerking met de ‘Ortenauer Energieagentur Offenburg’ in het onderzoeksgebied Oberrhein.

Aanleiding voor het onderzoek was dat vorig veldonderzoek en reclameteksten twijfels hebben gezaaid over de vraag of alle warmtepompsystemen wel geschikt zijn om de macro-economische-doelstellingen van de overheid (besparing op primaire energie en kooldioxide) en particuliere economische doelstellingen (geld besparen gedurende de levensduur van de installatie) te verwezenlijken. De lokale Agenda 21 – Gruppe Energie in Lahr en de Ortenauer Energieagentur in Offenburg hebben daarom besloten om deze kwesties op te helderen.

De (zeer) uitvoerige resultaten van beide onderzoeken zijn te vinden in twee delen (in de Duitse taal) op de site van Agenda21-Gruppe Lahr:

Veldtest fase 1 2006-2008: Normale warmtepompsystemen

Veldtest fase 2 2009-2013: Innovatieve warmtepompsystemen

Reageer op dit artikel