nieuws

Emerson Climate Technologies test potentiële vervangers R410A

Geen categorie

Emerson Climate Technologies test potentiële vervangers R410A

Emerson Climate Technologies heeft de resultaten gepubliceerd van drop- intesten van twee nieuwe koudemiddelen met een lage GWP in een R410A scroll compressor. De koudemiddelen, Daikin R32 en de in ontwikkeling zijnde mix L41B van Honeywell, worden beide gezien als potentiële vervangers voor R410A in airconditioning- en warmtepompsystemen. De calorimetertests werden uitgevoerd als onderdeel van het Refrigeration Institute Air Conditioning, Heating and Refrigeration Institute (AHRI) Low-GWP Alternative Refrigerants Evaluation Programme (Low-GWP AREP) en volgen op vergelijkbare testen die vorig jaar zijn uitgevoerd met DuPont R410A-vervanging met lage GWP, ‘DR5’.

R32 wordt door Daikin gebruikt in al zijn nieuwe woning- en kleine commerciële airconditioners en wordt ook door veel van de Japanse concurrenten toegepast. Als ééncomponentkoudemiddel heeft R32 geen ‘glide’ en een GWP van rond 675.

Honeywell L41B combineert R32 met 27 % van het nieuwe HFO R1234ze(E). De toevoeging van deze HFO resulteert in een GWP van minder dan 500. L41B heeft een matige koudemiddel-glide van ongeveer 4,5 º C.

DR5 is een mengsel van DuPont, eveneens met R32 als uitgangsmateriaal maar nu met de toevoeging van 27,5 % van HFO R1234yf. De toevoeging van de HFO laat de GWP onder 500 dalen en het koudemiddel valt, net als de andere twee koudemiddelen, in de categorie ‘licht ontvlambaar’ van de A2L classificatie. DR5 heeft een relatief lage koudemiddelglide van ongeveer 1,1 º C.

Alle drie tests werden uitgevoerd op een Copeland Scroll ZP31K5E–PFV compressor in het Emerson’s laboratorium voor A2L-calorimetertesten in Sidney (Ohio), USA.

Wilt u weten welke implicaties de F-gassenverordening heeft voor verschillende sectoren? Bezoek dan het congres over de F-gassenverordening op 5 juni 2014.

 

Reageer op dit artikel