nieuws

Lekvrije warmtepompen voor meer energie-efficiëntie

Geen categorie

Lekvrije warmtepompen voor meer energie-efficiëntie

Vermindering van lekkage in warmtepompen is niet alleen belangrijk in termen van directe emissies maar heeft ook een positief effect op het energiegebruik. Dit blijkt uit een nieuw rapport van het Britse instituut Eunomia en de London South Bank University in opdracht van het Britse Ministerie van Energie en Klimaatverandering (DECC)

Uit de evaluatie van F-gassen-logboeken van zes organisaties en 528 installaties blijkt dat de jaarlijkse lekkagehoeveelheid van warmtepompen uitkomt op circa 3,8 procent in commerciële toepassingen en op ongeveer 3,5 procent in particuliere huishoudens. In principe komen bij 9 tot 10 procent van deze installaties jaarlijks lekkages voor. De auteurs van het rapport wijzen er wel op dat de kwaliteit van de logboeken niet erg hoog is. Vaak zijn soort en hoeveelheid gebruikte koudemiddelen en het onderhoud niet in voldoende detail genoteerd.

Bovendien tonen de onderzoeken aan dat een vermindering van koudemiddel van slechts 10 procent al leidt tot een daling van de COP-waarde van ongeveer 3 procent in de verwarmingsmodus tot wel 15 procent bij koeling. Komt het echter tot een koudemiddelverlies van 40 procent bij lekkages gedurende de jaren heen dan zakt de COP-waarde met 45 procent bij verwarming en 24 procent bij koeling.

Auteurs van het rapport benadrukken dan ook dat de directe koudemiddelemissies verantwoordelijk zijn voor slechts een klein deel van de totale emissies en dat het in hoofdzaak om het energiegebruik en de daarbij behorende indirecte emissies gaat.

Download hier het volledige rapport (pdf)

Reageer op dit artikel