nieuws

Eerlijke kans bij vereenvoudigd energielabel

Geen categorie

Eerlijke kans bij vereenvoudigd energielabel

De Rijksoverheid vereenvoudigt het energielabel voor woningeigenaren per 1 januari 2015.  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) wil marktpartijen een eerlijke kans bieden om producten rondom het energielabel te ontwikkelen. Daarom informeert RVO nu alvast over de aanstaande wijzigingen.

Een energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur van een woning. Eigenaren van woningen die nog geen energielabel hebben, krijgen van de overheid begin 2015 een indicatief energielabel. Deze indicatie is onder meer gebaseerd op het bouwjaar, woningtype en de belangrijkste energiekenmerken.

Internetapplicatie
Het Rijk ontwikkelt op dit moment een internetapplicatie. Hiermee kan een woningeigenaar zelf de energiekenmerken controleren en eventueel aanpassen als de feitelijke individuele situatie anders is.

Een erkende deskundige controleert deze gegevens en registreert het energielabel bij RVO.nl. Met dit energielabel voldoet de woningeigenaar aan de verplichting een label te overhandigen bij verkoop of verhuur van de woning. Tot januari 2015 blijft de huidige versie van het energielabel verplicht bij verkoop en verhuur van een woning en verandert er voor woningeigenaren nog niets.

Documenten beschikbaar
Het vereenvoudigd energielabel biedt kansen voor marktpartijen om woningeigenaren te adviseren over hoe zij het energielabel van hun woning kunnen verbeteren. Als marktpartijen zoals adviseurs en software ontwikkelaars kansen zien om eigen producten hiervoor te ontwikkelen, mogen ze hiermee aan de slag. Hierbij is van belang dat marktpartijen dezelfde uitgangspunten hanteren. Dit voorkomt namelijk onduidelijkheid bij woningeigenaren. Daarom stelt de overheid de benodigde achtergrondinformatie beschikbaar die ten grondslag ligt aan het vereenvoudigd energielabel en de indicatie. Op de website van RVO leest u welke documenten de overheid beschikbaar stelt.

Reageer op dit artikel