nieuws

Spaanse warmtepompmarkt in 2013 stabiel

Geen categorie

Spaanse warmtepompmarkt in 2013 stabiel

De Spaanse markt voor warmtepompen heeft zich in 2013 gestabiliseerd en groeide met 4,4 %. De totale omzet steeg van 50.418 eenheden in 2012 naar 52.651 eenheden in 2013. Omkeerbare lucht / lucht warmtepompen domineren de markt in Spanje met een aandeel van 95% van de totale omzet . Opmerkelijk is echter dat er een sterke trend is waargenomen naar sanitair warmwater-warmtepompen.

Enkele algemene opmerkingen over de markt :
In de commerciële sector in Spanje, zijn warmtepompen de primaire bron voor verwarming, terwijl woningen en woningcomplexen over het algemeen zijn uitgerust met kleine gasketels voor eengezinswoningen en centrale verwarmingssystemen voor grotere gebouwen. Het gebruik van lucht/lucht omkeerbare warmtepompen voor verwarmingstoepassingen is nog vrij beperkt, meldt de (European Heatpump Association) EHPA op basis van berichtgeving van de Asociación de Fabricantes de Equipos de Climatización (AFEC).

In het zuiden en een deel van de Middellandse Zeekust echter worden lucht/lucht-warmtepompen veelvuldig gebruikt als de primaire bron van verwarming en koeling, vaak gecombineerd met elektrische kachels.

Warmtepomptoepassingen breiden zich uit maar de kosten zijn nog steeds erg hoog en het rendement van de investering is nog te laag voor de gewone consument.

Reageer op dit artikel