nieuws

Poolse verkoop warmtepomp in 2013 met 20% gestegen

Geen categorie

Poolse verkoop warmtepomp in 2013 met 20% gestegen

De Poolse warmtepompmarkt heeft haar sterke groeipad van de voorgaande jaren vastgehouden. In totaal zijn 15.061 eenheden verkocht in 2013 – een stijging van 20 %. Dat blijkt uit het PORT PC marktonderzoek.

In de afgelopen jaren was het duidelijk dat de vraag naar lucht-warmtepompen groeit. Vooral populair zijn sanitair/warmwater-warmtepompen (SHW) met een omzetstijging van circa 39% in 2013. Dit segment vertoont niet alleen de snelste groei, maar is ook de grootste in absolute termen. Met 7.800 verkochte eenheden zijn SHW warmtepompen goed voor meer dan de helft van de totale omzet in 2013.

Grond/water-warmtepompen worden nog steeds door investeerders gekozen als een van de meest energie-efficiënte oplossingen voor thermisch comfort in het gebouw. De omzet bleef nagenoeg gelijk met 4.640 verkochte eenheden in 2013. In 2012 waren dat er nog 4.636.

Volgens Pawel Lachman, voorzitter van PORT PC, is 2013 een succesvol jaar voor de warmtepompen geweest: “We zien dat warmtepompen elk jaar populairder worden. Een gevolg van het toegenomen vertrouwen in de technologie. Voor 2014 verwachten we een nog grotere groei van de markt. Na het besluit van de Europese Commissie van 1 maart 2013 over  hernieuwbare energie uit warmtepompen moeten er meer mogelijkheden komen voor de ondersteuning van deze apparaten. Ik ben er zeker van dat 2014 een doorbraak voor warmtepompen in Polen zal worden.”

In vergelijking met westerse landen is de Poolse markt nog in een vroeg stadium van ontwikkeling , maar ziet er veelbelovend uit.

Belangrijkste verkoopcijfers :
•  Sanitair warm water : + 39 % (7800 eenheden)
•  Brine/water : +/– 0 % (4640 eenheden)
•  Lucht/water : + 26 % (2119 eenheden)
•  Directe verdamping / water : +6 % (366 eenheden)
•  Water/water : – 6 % (136 eenheden)

Reageer op dit artikel