nieuws

Hoe warmtepompen energiebesparing en CO2- emissiereductie behalen

Geen categorie

Hoe warmtepompen energiebesparing en CO2- emissiereductie behalen

Voor een korte introductie over de werking van warmtepompen kunnen geïnteresseerden nu terecht op de site van Heat Pomp Centre voor een korte introductie over warmtepompen. Op basis van zes basisfeiten over warmtelevering wordt de waarde van warmtepompen besproken. Er wordt gesteld dat warmtepompen zeer energiezuinig en daarom milieuvriendelijk zijn en door hun aard CO2-emissiereductie kunnen behalen.

Warmtepompen bieden de meest energie-efficiënte manier van verwarming en koeling in vele toepassingen, omdat ze duurzame warmtebronnen kunnen gebruiken die in onze omgeving voorhanden zijn. Warmtepompen werken zelfs bij temperaturen die wij beschouwen als ‘koud’: lucht, grond en water bevatten altijd nuttige warmte die voortdurend wordt aangevuld door de zon.

Een efficiënte technologie
Door iets meer (elektrische) energie te gebruiken kan een warmtepomp de temperatuur van deze warmte-energie verhogen tot het gewenste niveau.
Op dezelfde manier kunnen warmtepompen gebruik maken van afval-warmtebronnen, zoals van industriële processen, koelapparatuur of aan panden onttrokken ventilatielucht. Een gemiddelde elektrische warmtepomp gebruikt slechts 100 kWh stroom om 200 kWh vrij beschikbare milieu- of afvalwarmte om te zetten in 300 kWh nuttige warmte. Voor meer informatie over de technische aspecten van deze energiebesparingen worden gerealiseerd, zie de sectie Warmtepomp technologie .

Klik hier voor de brochure ‘Heat pumps can cut global CO2-emmissions by nearly 8 %’ (pdf)

Reageer op dit artikel