nieuws

Europa bereikt compromis over F-gassen

Geen categorie

Europa bereikt compromis over F-gassen

Na een lange aanloop lijkt het er sterk op dat er op korte termijn een nieuwe Europese F-gassen-verordening komt. Tijdens hun vierde trialoog zijn het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad van Ministers in december tot een compromis gekomen. Dit compromis wordt binnen een paar weken ter stemming aan het Parlement en de Raad voorgelegd.

Vlak na de derde trialoog, die in november plaatsvond, verkeerde de stemming bij de betrokken partijen in Brussel nog onder het nulpunt. Volgens Europarlementariër Bas Eickhout, rapporteur voor het F-gassendossier, wilde de Raad van Ministers op geen enkele manier meebewegen: “Vanuit het Parlement wilden wij dat een aantal marktsectoren hun F-gasgebruik sneller afbouwden, waardoor ze eerder op de nullijn zouden zitten. De onderhandelaars van de Raad kregen blijkbaar geen mandaat om dit bespreekbaar te maken.” Voor de onderhandelaars van het Europees Parlement – voorstanders van strengere regelgeving – was dit reden om de onderhandelingen te staken. Die actie heeft volgens Eickhout als een breekijzer gewerkt: “Het feit dat de derde trialoog is mislukt, leek de lidstaten te sterken die een compromis wilden sluiten: de Raad moest toch meebewegen, anders zou iedereen met lege handen staan”. Uiteindelijk is er dus een vierde trialoog gekomen en kwamen de drie partijen nog voor de kerst van afgelopen jaar tot een akkoord. Over de exacte inhoud van dat akkoord is in eerste instantie wat geheimzinnig gedaan. Nu lijkt een nieuwe F-gassen-verordening toch aanstaande.

Lees het volledige artikel door Bas Roestenberg hierover  in het januarinummer van ‘Warmtepompen’ 6e jg nr. 1, dat binnenkort verschijnt.

Reageer op dit artikel