nieuws

Vijfjaarlijkse keuringsplicht voor airco’s

Geen categorie

Vijfjaarlijkse keuringsplicht voor airco’s

Vanaf 1 december 2013 moeten airconditioningsystemen met een koelvermogen van meer dan 12 kilowatt iedere vijf jaar worden gekeurd. Deze regel komt voort uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD), waarmee EU-lidstaten het energiegebruik en de uitstoot van CO2 willen beperken.

Bij de keuring gaat het om het rendement van de installatie, gelet op de koelingsbehoeften van het gebouw. De eigenaar of huurder ontvangt een verslag met het keuringsresultaat en krijgt aanbevelingen voor een kostenefficiënte verbetering van de energieprestatie.

De EPBD onderscheidt drie klassen:
• Klasse 1: 12 t/m 45 kW. Installaties ouder dan 10 jaar moeten vóór 31 december 2014 worden gekeurd. Installaties met een leeftijd van 5 tot 10 jaar vóór 31 december 2015.
• Klasse 2 (45 t/m 270 kW) en Klasse 3 (meer dan 270 kW): Installaties met een leeftijd ouder dan 10 jaar moeten vóór 30 juni 2015 worden gekeurd. Installaties met een leeftijd van 5 tot 10 jaar vóór 31 december 2015.
• Voor installaties die jonger zijn dan 5 jaar gaat de keuringsplicht in vanaf 5 juni 2016.

Diploma’s
De keuring moet worden uitgevoerd door installateurs met een EPBD-diploma. Voor klasse 1-installaties voldoet een diploma EPBD-A Airconditioningsystemen, voor klasse 2 en 3 is bovendien een diploma EPBD-B Airconditioningsystemen vereist.
Een diploma EPBD-Airconditioningsystemen is 5 jaar geldig. Het diploma koelinstallaties F-gassen categorie 1 geldt ook als diploma EPBD A-airconditioningsystemen en is geldig tot 5 jaar na afgifte. Daarnaast zijn er geïntegreerde examens voor zowel het diploma EPBD-A Airconditioningsystemen als het diploma Koelinstallaties Categorie 1. Inspecteurs die dit geïntegreerde examen hebben afgelegd hoeven het diploma EPBD A Airconditioningsystemen niet opnieuw te behalen.

Reageer op dit artikel