nieuws

Warmtepomp ‘reduceert verbruik stadsverwarming tot een derde’

Geen categorie

Warmtepomp ‘reduceert verbruik stadsverwarming tot een derde’

In individuele woningen met een aansluiting op stadsverwarming kan de Elga warmtepomp zorgen voor een energiebesparing van maar liefst twee derde van het normale energiegebruik. Dit is in de afgelopen periode aangetoond in een praktijksituatie in de Vinex-wijk te Den Haag.

De bewoners besparen daar met de warmtepomp jaarlijks ruim 400 euro op hun energiekosten. De aanschaf en installatiekosten van de warmtepomp zijn daardoor in circa zeven jaar tijd terugverdiend. Daarmee is deze energiebesparingsoptie even aantrekkelijk als het plaatsen van zonnepanelen.
Nieuwbouwwoningen op Vinex-locaties zijn vaak aangesloten op een collectief systeem van stadsverwarming. Deze woningen zijn in de regel 20 procent minder goed geïsoleerd dan nieuwbouwwoningen met een HR-ketel. Omdat stadsverwarming in de EPC een bijdrage levert aan een betere energieprestatie van de woning, bereiken ontwikkelaars eerder de minimale EPC-eisen voor nieuwbouwwoningen en kunnen zij op isolatie bezuinigen. Het leidt er wel toe dat stadsverwarming in de praktijk voor de bewoner vaak geen kostenvoordeel oplevert omdat de verwarming, door die vaak wat gebrekkiger isolatie, harder moet werken. Hogere prijs voor warmte

Daarnaast zijn de kosten voor warmte, bij een aansluiting op stadsverwarming, in veel situaties hoger dan wanneer men op gas zou stoken. Dit komt doordat de prijs voor warmte op de meeste locaties hoger ligt dan de gasprijsequivalent. Door het toevoegen van de Elga, een lucht/water-warmtepompsysteem van Techneco uit Delft, is het energiegebruik in woningen met stadsverwarming te reduceren tot een derde van het normale gebruik. De modulerende, hybride warmtepomp zet gratis warmte uit de buitenlucht om in bruikbare warmte voor de woning. Bij het recirculeren van het cv-water in de woning zorgt de Elga ervoor dat de retourtemperatuur van het cv-circuit steeds net voldoende wordt opgewarmd om de woning warm te houden. Dit leidt ertoe dat er minder aanvoer van stadsverwarming nodig is. Een opvallende vinding, want de Elga wordt doorgaans gebruikt in combinatie met HR-ketels.

Innovatieprijs

De Elga ontving al in 2010 de nationale innovatieprijs ‘Het Ei van Columbus’ in de categorie duurzaamheid. In samenwerking met HR-ketels, levert de waterpomp al in vele woningen een gemiddelde besparing van 30% op de energiekosten. Nu blijkt dat de Elga in combinatie met stadsverwarming zelfs nog grotere voordelen oplevert. Door de Elga in de meterkast te installeren en aan te sluiten op de retour van het interne afgiftesysteem in de woning, zagen bewoners van de Vinex-wijk Ypenburg hun energierekening behoorlijk afnemen. Ze gebruiken nu nog maar een derde van de energie voor verwarming dan voorheen. Het grootste deel van het warmtegebruik gaat nu naar de opwarming van warm tapwater, waarin de Elga geen rol kan spelen. De totale energiekosten die de gebruikers per saldo betalen voor stadsverwarming is gehalveerd.

Grote woningen, grootste besparing

Ardo de Graaf, bewoner van de wijk Ypenburg en zelf energie- en installatieadviseur, heeft de afgelopen jaren zijn verbruik nauwkeurig bijgehouden. Daaruit blijkt dat de combinatie van de Elga met stadsverwarming jaarlijks zo’n 25 á 30 GJ warmte, een equivalent van 800 tot 1000 kubieke meter gas, bespaart. “De besparingspotentie is het grootst in relatief grote woningen. Zeker als de woningen door de aansluiting op stadsverwarming niet optimaal zijn geïsoleerd, kom je op een terugverdientijd van zo’n 7 á 8 jaar. De totale investerings- en installatiekosten van dit warmtepompsysteem liggen rond de 3200 euro.” De Elga functioneert in combinatie met stadsverwarming het best tot buitentemperaturen van 0°C. Als de buitentemperatuur onder het vriespunt zakt, is het niet meer rendabel om energie uit de buitenlucht te halen. Op dat moment is het elektriciteitsverbruik voor de buitenunit te groot.

Naast Vinex-woningen kan de Elga ook flinke besparingen realiseren in binnensteden bij ongeïsoleerde of slecht geïsoleerde woningen en winkelpanden op stadsverwarming. Zelfs als het energiegebruik in die gevallen lager ligt dan bij eengezinswoningen in Vinex-wijken. Het grote voordeel op binnenstedelijke locaties is dat de Elga daar langer kan blijven functioneren, omdat door de opwarming van de buitenlucht in steden, daar minder snel het vriespunt wordt bereikt.

Reageer op dit artikel