nieuws

Informatiemiddag geeft KWO-beheerders nuttige handreikingen

Geen categorie

Informatiemiddag geeft KWO-beheerders nuttige handreikingen

Veel beheerders van koude- en warmteopslaginstallaties (KWO’s) hebben nog altijd te weinig inzicht in hun eigen KWO-systeem. Onderzoek wijst uit dat hierdoor niet het verwachte rendement en comfort worden behaald. Met een informatiemiddag vol praktische en haalbare tips voor het verbeteren van de prestaties, speelt Hydreco in op vragen uit het werkveld. KWO-beheerders reageren enthousiast.

Hydreco formuleerde drie vuistregels voor een succesvol beheer van elke KWO-installatie. De eerste: geef het systeem de tijd om in balans te komen. Mike Schraven, exploitatiemanager van Hydreco, legt uit: “Gemiddeld duurt het twee jaar voordat een KWO-installatie een optimale balans heeft bereikt. Juist in deze beginperiode is het erg belangrijk om het systeem goed bij te stellen.” De tweede vuistregel luidt: blijf het systeem monitoren en finetunen. “Het dagelijks verzamelen en analyseren van informatie vormt de basis om het systeem tijdig bij te sturen”, vervolgt Schraven. “Daarmee kom je direct bij de laatste regel: overzicht biedt inzicht. Met een overzicht van de prestaties over een langere periode wordt duidelijk hoe het KWO-systeem functioneert.”

Vijf gouden tips

Elk systeem functioneert in een andere omgeving, onder verschillende omstandigheden. Daarom is het zaak elke KWO-installatie afzonderlijk te beheren en bij te sturen. Mike Schraven: “Toch zijn er vijf gouden tips die gelden voor het beheer van elk systeem. Zorg voor betrouwbare registratiegegevens, pas gebruiksvriendelijke regelapparatuur toe, zorg voor inzicht in het totale energiesysteem, stuur op een eigen strategie, en laat van tijd tot tijd een second opinion uitvoeren op het systeem. Met deze vijf gouden tips leg je de basis voor optimaal rendement.”

Informatiemiddag

Hydreco organiseert regelmatig bijeenkomsten om de theorie inzichtelijk te maken aan de hand van praktijkvoorbeelden. Zo was er onlangs nog een informatiemiddag in Cultureel Centrum ’t Spectrum in Schijndel. Een onderdeel hiervan was een livedemonstratie van het monitoren van de KWO-installatie op deze locatie. Bedrijfsleider Hans Fassbender vertelde hoe hij erin was geslaagd om een flinke kostenbesparing te realiseren. De twintig aanwezige KWO-beheerders kregen bovendien de kans om vragen te stellen over de eigen praktijksituatie. Mike Schraven: “De bezoekers waren erg enthousiast; ze vonden deze informatiemiddag erg zinvol en inspirerend, mede dankzij de pragmatische aanpak. En belangrijker nog: ze hebben concrete aanknopingspunten voor het optimaliseren van het eigen KWO-systeem.”

Hydreco verzorgt regelmatig een gratis informatiemiddag. Aanmelden kan via info@hydreco.nl.

Reageer op dit artikel