nieuws

Carrier viert 111 jaar bestaan moderne airconditioning

Geen categorie

Tijdens het warme zomerweer maken miljoenen mensen gebruik van een uitvinding die 111 jaar geleden werd gedaan door dr. Willis H. Carrier, oprichter van Carrier, de wereldleider in high-tech verwarmings-, airconditioning- en koeloplossingen.

De moderne airconditioning werd uitgevonden in 1902 als een industriële oplossing die sindsdien talloze industrieën heeft geholpen om tot bloei te komen en die een impuls heeft gegeven aan de eisen die in de wereld van vandaag worden gesteld, onder andere door koeling en productiviteit mogelijk te maken voor ziekenhuizen, scholen, kantoorgebouwen en woningen. Carrier is een divisie van UTC Climate, Controls & Security, een onderdeel van United Technologies Corp.

“Innovatie is een essentieel onderdeel van Carriers traditie en haar toekomst”, zegt Geraud Darnis, president & CEO, UTC Climate, Controls & Security. De uitvinding van Willis Carrier heeft de wereld voor altijd veranderd en diezelfde vindingrijkheid is terug te vinden bij Carriers speciale team van onderzoekers en technici, dat voortdurend werkt aan nieuwe technieken en milieuverantwoorde oplossingen om over de hele wereld comfortabele, gezonde en productieve ruimtes te scheppen.

Op 17 juli 1902, ontwikkelde dr. Carrier een ontwerp om de luchtvochtigheid bij Sackett & Wilhelms Lithography and Printing Company in Brooklyn, N.Y., onder controle te brengen, zodat de afmetingen van het papier tijdens het afdrukken constant konden worden gehouden. De filmindustrie was één van de eerste sectoren die gebruik maakte van de innovatie om het vochtgehalte te stabiliseren, waardoor de productie van films verbeterde omdat het ontstaan van de voor klassieke films kenmerkende witte stipjes op het filmmateriaal werden voorkomen. De filmindustrie werd in 1925 voor altijd veranderd toen Carrier koeling installeerde in het Rivoli Theater in New York, waardoor dit een plaats werd waar het publiek aan de zomerhitte kon ontkomen. Dit leidde tot een grote stijging in de kaartjesverkoop gedurende het traditioneel zwakke zomerseizoen. Zo ontstond de “zomerblockbuster”. In 1926 introduceerde Carrier de eerste airconditioner voor thuisgebruik en sindsdien heeft het gebruik van airconditioning zich wijd verbreid.

Reageer op dit artikel