nieuws

Finse warmtepompmarkt groeit door: half miljoen systemen

Geen categorie

De SULPU – het Finse equivalent van de Nederlandse DHPA – heeft onlangs bekendgemaakt dat het aantal geïnstalleerde warmtepompen in Finland de grens van een half miljoen ruim heeft overschreden.

Het aantal warmtepompen dat in het land is aangesloten, bedraagt om precies te zijn 540.000, aldus de SULPU. Dit aantal is met name het gevolg van de enorme groeistuip die de nationale industrie in 2011 liet zien, toen de Finse warmtepompmarkt met liefst 73 procent groeide. In 2012 nam de verkoop van grondgebonden systemen weliswaar af met 7 procent (tot 13.000 systemen) en door de relatief koude zomer en de economische crisis is ook het aantal door particulieren aangekochte lucht-luchtsystemen aardig ingezakt (met 19 procent, tot een aantal van 45.000), maar daar staat een groei van 30 procent tegenover in de markt voor grotere gebouwen, zoals appartementencomplexen. In totaal werd in 2012 400 miljoen euro aan warmtepompen uitgegeven, “wat op een zeer goede omzet wijst”, aldus de SULPU. De belangenorganisatie gaat er vanuit dat Finland in 2020 een miljoen warmtepompen telt, waarmee 15 procent van de nationale klimaatdoelstelling wordt gedekt.

Reageer op dit artikel