nieuws

NIBE Energietechniek beveelt Next ClimateSupport aan

Geen categorie

NIBE Energietechniek B.V. zal tijdens de BouwBeurs op haar stand aandacht besteden aan een innovatief product van een van haar partners in de keten: de Next ClimateSupport van Next Schoorsteensystemen uit ’s-Gravendeel. Met behulp van deze behuizing kan de buitenunit van een lucht/water warmtepomp onzichtbaar en vrijwel onhoorbaar in het schuine dak van een woning worden geïntegreerd.

“Ik verwacht dat lucht/water warmtepompen hierdoor in veel meer situaties kunnen worden toegepast en dat deze innovatie een aanzet zal geven tot meer creatieve oplossingen voor de toekomst”, stelt Managing Director Toon van Engelen van NIBE. De Next ClimateSupport is een esthetisch fraaie geluiddempende behuizing waarin de buitenunit van een warmtepomp of airco van elk willekeurig fabricaat past. Volgens Van Engelen kunnen installateurs hiermee hun voordeel doen: “Ook al besteedt NIBE bovengemiddeld veel aandacht aan het design van haar buitenunits, van architecten en opdrachtgevers horen we toch geregeld het bezwaar dat een buitenunit de gevel ontsiert. De Next ClimateSupport lost dat perfect op.”

Geluidsproeven

Uit geluidsproeven die Next onlangs in samenwerking met NIBE heeft laten uitvoeren, is gebleken dat de Next ClimateSupport de geluidsbelasting zelfs bij de relatief stille buitenunit van een NIBE SPLIT lucht/water warmtepomp nog fors weet te reduceren. Next-directeur Frank van Bunderen: “De behuizing is hiertoe voorzien van een speciaal gevormde kunststof plaat die de aan- en afvoerlucht met minimale weerstand geleid en de afvoerlucht naar boven afvoert. Hierdoor is er nagenoeg geen sprake meer van geluidsbelasting.”

Onderhoudsvriendelijke opstelling

Door de buitenunit van de warmtepomp haaks op de gevel in de behuizing te plaatsen, blijft er aan de voor- en achterzijde voldoende vrije ruimte overblijft waardoor de luchtweerstand minimaal is. Deze positie heeft bovendien als voordeel dat de installateur alle servicegevoelige onderdelen van de buitenunit vanaf de zolder via een uitneembaar achterschot kan bereiken. De geluidsisolerende wanden kunnen aan de zichtzijde worden afgewerkt met bijvoorbeeld metselwerk, maar Next ontwikkelt momenteel ook een model dat het aanzicht van een dakkapel krijgt. ‘We leveren daarbij 100% maatwerk, zodat de behuizing volledig kan worden opgenomen in een patroon van bestaande dakkapellen en het gevelbeeld niet verstoort’, aldus Van Bunderen.

Bouwbeurs 2013

Tijdens de BouwBeurs is de Next ClimateSupport met een NIBE SPLIT buitenunit te zien op de Next-stand (E006, hal 11), terwijl NIBE op stand A030 (hal 9) een animatie van de ontwikkeling toont.

Reageer op dit artikel