nieuws

Eneco brengt potentie decentrale duurzame energie in kaart

Geen categorie

Decentraal opgewekte duurzame energie kan een substantiële bijdrage leveren aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2020, concludeert e-Risk in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Eneco. Aan de hand van een literatuurstudie is daarbij nagegaan hoeveel energie kan worden opgewekt door decentrale kleinschalige projecten.

Het onderzoek richtte zich met name op de technische mogelijkheden. In het huidige tempo kan 9 procent van alle elektriciteit in Nederland duurzaam lokaal worden opgewekt. Door de mogelijkheden beter te benutten, kan dit aandeel echter bijna worden verdubbeld. Volgens de duurzaamheidsdoelstellingen moet in 2020 minstens 35 procent van de Nederlandse elektriciteit duurzaam worden opgewekt; 19 procent zou uit lokale initiatieven kunnen komen. Volgens de onderzoekers zijn de terugverdientijden van lokale energie-installaties weliswaar fors, maar moet het desondanks mogelijk zijn om warmtepompen, wko’s en pv-installaties rendabel te maken zonder dat daar een subsidiesysteem aan hoeft te worden gekoppeld.

Reageer op dit artikel