nieuws

Groningse school krijgt energielabel A+ dankzij warmtepomp

Geen categorie

De nieuwe Reitdiepschool in Groningen heeft energielabel A+ ontvangen. De heer Ravenhorst, projectleider bij DWA installatie- en energieadvies overhandigde het energielabel dinsdag 8 mei aan de Gemeente Groningen.

De gemeente Groningen heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. Zo moeten nieuwe scholen minimaal 30% energiezuiniger zijn dan het wettelijke kader. Het ontwerp van DOK Architecten is volledig opgetrokken uit duurzaam hout met FSC-keurmerk en heeft daarmee een warme en kindvriendelijke uitstraling. Grote aandacht is besteed aan duurzaamheid. Zo wordt warmte en koude op een efficiënte en duurzame wijze opgewekt door middel van warmte/koudeopslag met warmtepompen en is er een sedumdak aanwezig. De afgifte van koude en warmte geschiedt door middel van vloerverwarming en -koeling en stroom wordt opgewekt met zonnepanelen op het dak.

Het binnenklimaat, dat in ieder lokaal afzonderlijk geregeld kan worden, voldoet aan de eis van Frisse Scholen Klasse B. Ook is er daglichtafhankelijke regeling toegepast en wordt de verlichting geregeld
op basis van aan- en afwezigheid. Ook heeft er optimalisatie plaatsgevonden van bouwfysische eigenschappen.

Energielabel

Sinds 1 januari 2008 is een energielabel verplicht bij verkoop of verhuur in woningbouw en utiliteitsbouw. Het is een waardevol instrument om inzicht te krijgen in de energieprestatie van een gebouw. Aspecten die
meegenomen worden bij de bepaling van de energieprestatie van het gebouw zijn isolatie van de bouwkundige schil, ruimteverwarming, ruimtekoeling, warm tapwater, ventilatie en verlichting. Het energielabel komt voort uit de Europese richtlijn voor energieprestatie van gebouwen, de EPBD (Energy Performance of Buildings Directive). De EPBD verplicht alle EU-landen tot een aantal concrete activiteiten om de energieprestatie van gebouwen in Europa te verbeteren. DWA verzorgde de conceptenstudie naar mogelijke duurzame maatregelen en vervolgens de installatietechnische en bouwfysische advisering. Ook heeft
DWA de energielabeling uitgevoerd.

Reageer op dit artikel