nieuws

Eerste NIBE F2300/warmtepomp in België geïnstalleerd

Geen categorie

Afgelopen week heeft de in Kasterlee gevestigde installateur Van Doorn koeltechniek & airconditioning de eerste NIBE F2300 lucht/water warmtepomp in België geïnstalleerd.

Van Doorn werd voor de selectie van het juiste type warmtepomp in de juiste capaciteit deskundig geadviseerd door GeoTherma, een van de partners van NIBE Energietechniek voor de Belgische markt.


Renovatieproject

De 14 kW sterke NIBE F2300-14 monoblock lucht/water warmtepomp is geplaatst in een volledig gerenoveerde en optimaal geïsoleerde vrijstaande woning in Kasterlee. De woning heeft een vloeroppervlak van circa 200 m2 en wordt op de begane grond verwarmd met vloerverwarming. Aanvullend hierop zijn radiatoren geïnstalleerd in de badkamer beneden en in de wellness-ruimte op de verdieping. De slaapkamers worden niet verwarmd. Naast verwarming levert de warmtepomp ook warmtapwater voor de keuken en de douche. Koeling is niet voorzien.

NIBE F2300 monoblock lucht/water warmtepomp

‘Omdat de woning niet hoeft te worden gekoeld, is gekozen voor een monoblock-uitvoering’, aldus installateur Raf van Doorn. ‘Dat betekent dat alle componenten, inclusief het koelcircuit, in de buitenunit zijn geplaatst. De warmtepomp doet hierdoor bijna geruisloos zijn werk.’ De serie NIBE F2300 omvat buitenunits met een vermogen van 14 of 20 kW. Dat is voldoende voor grotere woningen en utiliteitsgebouwen, dus ook zeker voor deze relatief bescheiden woning. Raf van Doorn: ‘Omdat de opdrachtgever geen bivalent systeem wilde, hebben we op advies van GeoTherma uit Lubbeek een NIBE F2300-14 aangeboden. Deze levert zelfs bij een buitentemperatuur van -15C nog een vermogen van 7,7 kW.’ Voor kleinere woningen is de NIBE F2026 monoblock lucht/water warmtepomp beschikbaar in vermogens van 6, 8 en 10 kW.

Zeer stille werking

Bij de ontwikkeling van de NIBE F2300 is extra aandacht besteed aan geluidsreductie. Het resultaat: zelfs de krachtigste uitvoering behoort tot de stilste warmtepompen in de markt. ‘NIBE levert voor de NIBE F2300 bovendien accessoires die tal van systeemconfiguraties mogelijk maken voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw’, vertelt Sales Manager België Olivier De Meulder van NIBE. ‘Hierdoor presteert de warmtepomp in vrijwel elke situatie optimaal.’

Reageer op dit artikel