nieuws

Amstelveen: Goedkope starterswoningen op duurzame bodemwarmte

Geen categorie

De gemeente Amstelveen breidt uit in de zuidelijk gelegen Westwijk 2, waar een kleine negenhonderd woningen worden ontwikkeld met voorzieningen. Daarbinnen hebben de ontwikkelaars AM en Bouwfonds het project Kopstukken gerealiseerd, een plan bestaande uit een rij van vijf bouwblokken met in totaal 243 apparte­menten.

De gemeente vroeg de ontwikkelaars om hier voor jonge starters op de woningmarkt te bouwen, want Amstelveen dreigt te vergrijzen. Opvallend is dat er, ondanks het bescheiden bouw­ budget, toch een duurzaam energieconcept is toegepast met een zeer lage EPC. Volgens een contract met de gemeente uit 2005 moest de uit­breiding van Westwijk 2 aan een EPL van 7,5 voldoen. Bij de eerste nieuwbouwprojecten werd die opgave ontspannen benaderd, maar naarmate de bouw vorderde moest meer uit de kast worden gehaald om die EPL aan het eind van de rit te halen. Het project Kopstukken moest daarom op een EPC uitkomen van circa 0,4. De ontwikkelaars vroegen adviesbureaus om raad en de uitkomst was dat men het beste uit was met een collectieve energie­ installatie, op basis van open warmte/koude opslag (WKO) bronnen, met een centrale warmtepomp voor verwarming, koeling en warm tapwater. Volgens AM ontwikkelaar Peter van Rheenen was dat pure noodzaak: “Voor starterswoningen moet je elke euro omkeren en we gingen het financieel alleen redden met een collectief systeem. Daarnaast gaat het om kleine appartementen waarin we moeten woekeren met de ruimte. Er was simpelweg geen plek voor een individuele warmtepomp.” De appartementengebouwen zijn relatief zwaar geïsoleerd en de woningen beschikken over warmtewinning uit douchewater en ventilatielucht.

Als gevolg van WKO met een warmtepomp kregen de woningen lage temperatuur vloerverwarming, waarmee in de zomer gekoeld wordt; voor een starterswoning is dat een zeldzame luxe. Bijzonder onderdeel in de hele aanpak van Kopstukken is de bereiding van warm tapwater, want dat hebben de ontwikkelaars iets anders aangepakt dan gebruikelijk. Bouwfonds adviseur bouwen/energie Jos de Vries licht dat toe: “Collectieve warm tapwater systemen zijn vaak inefficiënt en storingsgevoelig. We hebben daarom eerst geleerd van de fouten van onze voorgangers.” Uit hun analyse kwamen drie belangrijke aandachtspunten naar voren:

– geen lange leidingen tussen centrale technische ruimte en woning

– warm tapwater bereiden via een warmtewisselaar in de woning

– een klassieke circulatie van het eindproduct door het gebouw en complex

De ontwikkelaars wilden ook geen aparte centrale gasketel voor het warm tapwater. Zij vonden uiteindelijk een hoog presterende centrale warmtepomp die niet alleen de ruimteverwarming voedt, maar ook warm tapwater van 60 graden maakt. De machinerie is ondergebracht in de plint van één van de appartementengebouwen.

Reageer op dit artikel