nieuws

Eerste Nederlandse C2C-woning krijgt zonnepanelen en warmtepomp

Geen categorie

In Bergschenhoek is de bouw gestart van de eerste cradle-to-cradle-woning van Nederland. C2C is een visie die is ontwikkeld door de Duitse chemicus Braungart en de Amerikaanse architect McDonough, waarbij de focus ligt bij de relatie ‘tussen mens en de aarde’.

Daarbij wordt vooral gezocht naar bouwmethoden waarbij niet het ‘terugdringen van milieuvervuiling’ uitgangspunt is, maar het ‘bijdragen aan de aarde’, met name door bouwmateriaal te gebruiken dat na afdanking direct kan worden gebruikt voor een andere toepassing.

C2C werd tot voor kort vooral toegepast bij de ontwikkeling van gebruiksproducten zoals stoelen of tapijttegels. Voorbeelden van toepassing in de bouw zijn echter zeldzaam, omdat het het complex is om een volledig bouwwerk te laten voldoen aan de principes van cradle-to-cradle. De woning in Bergschenhoek, die is ontworpen door XXarchitecten en Arconiko Architecten, betreft het eerste bouwproject waarvan ieder detail aan de C2C-uitgangspunten wordt getoetst.

Energiehuishouding

Daarbij wordt niet alleen naar het gebruikte materiaal gekeken, maar ook naar de relatie met de omgeving en naar de energiehuishouding. Zo moet de woningen volledig energieneutraal worden opgeleverd. Om dat te bereiken liggen er zonnecollectoren en PV-panelen op het dak voor het opwarmen van water en het opwekken van elektriciteit, en wordt een aardwarmtepomp in gezet voor het verwarmen van de woning. Naar verwachting wordt het project in juni van dit jaar opgeleverd.

Reageer op dit artikel