nieuws

DGMR analyseert 19 bouwaanvragen met EPC onder 0,6

Geen categorie

Welke technieken en concepten worden gebruikt voor zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen? Om dit in beeld te brengen heeft Agentschap NL aan ingenieursbureau DGMR gevraagd de EPC-berekeningen van 19 goedgekeurde bouwaanvragen met een EPC ≤ 0,6 te analyseren.

De 19 projecten maken overwegend gebruik van nu al gangbare concepten en technieken. De isolatiegraad van de projecten ligt ruim boven Bouwbesluit-niveau met Rc waarden tussen 3,0 en 6,0 m2K/W. Ventilatie gebeurt door natuurlijke toevoer met zelfregelende roosters en mechanische afvoer en gebalanceerde ventilatie met Hoog Rendement warmteterugwinning (HR-wtw). Vraaggestuurde ventilatie wordt nog niet veel toegepast. In de meeste projecten wordt standaard HR++ glas gebruikt; bij 5 projecten is de isolatiegraad van de ramen hoger.

Een veel voorkomend concept is een warmtepomp in combinatie met een zonneboiler voor het tapwater. De warmtepomp wordt gebruikt voor zowel verwarming als tapwater als voor vrije koeling.

Ondanks de lagere EPC-waarden zien we geen fundamentele verandering in bouwwijze; de lage EPC is vooral gerealiseerd door installatietechnische maatregelen, al dan niet in combinatie met aanvullende kierdichting en of beglazing.

Bron: Agentschap NL

Reageer op dit artikel