nieuws

Eerste volledig klimaatneutrale renovatiewoning opgeleverd

Geen categorie

In Wageningen is onlangs een woonhuis uit 1947 volledig gerenoveerd en daarbij klimaatneutraal gemaakt. De woning, die onder andere is voorzien van een warmtepomp, produceert meer energie dan hij verbruikt. In theorie levert de woning zelfs zoveel energie op, dat een elektrische auto er 25.000 kilometer mee zou kunnen rijden.

Aangezien het pand niet meer aan de eisen van de tijd voldeed, stonden de bewoners voor een keuze: slopen om plaats te maken voor nieuwbouw, of een zeer grondige verbouwing. Ze kozen voor de laatste optie en besloten fors in te zetten op duurzaamheid. Origins Architecten wist het woonhuis met een scala aan maatregelen energieneutraal en waterbesparend te maken. Zo werd het dak verstevigd om een vegetatiedak met zonnepanelen te kunnen dragen, werden een warmtepomp en CO2-neutraal ventilatiesysteem geïnstalleerd en is de douche voorzien van een warmtewisselaar.

Reageer op dit artikel