nieuws

Aantal landbouwbedrijven met warmtepomp groter dan gedacht

Geen categorie

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal landbouwbedrijven dat gebruikmaakt van een warmtepomp veel groter dan eerder werd verondersteld. Uit de jaarlijkse Landbouwtelling – een onderzoek waarbij een deel van de Nederlandse boerenbedrijven zelf gegevens aanlevert – bleek eerder dat nog geen 160 agrarische bedrijven beschikken over een warmtepomp. Uit nieuw statistisch onderzoek naar de toepassing van hernieuwbare energie bij boerenbedrijven blijkt het aantal gebruikte warmtepompen een veelvoud daarvan te zijn. Bij de ‘Statistiek Hernieuwbare Energie’ is het CBS uitgegaan van het aantal agrarische bedrijven dat WKO toepast. In de database die de onderzoekers hanteren, is per warmte-koude-opslagproject vastgelegd of er een warmtepomp wordt gebruikt voor het benutten van warmte. Via deze omweg is uitgerekend dat er ongeveer 700 landbouwbedrijven in Nederland zijn waarin gebruik wordt gemaakt van een warmtepomp; meer dan vier keer zoveel dan de 160 warmtepompen uit de Landbouwtelling.

Overigens blijkt uit de ‘Statistiek Hernieuwbare Energie’ dat in agrarische bedrijven ook over het algemeen veel meer gebruik wordt gemaakt van duurzame energiebronnen dan op grond van de Landbouwtelling werd aangenomen. Ook het vermogen aan windenergie, biomassa en warmteterugwinning uit melkinstallaties is groter dan eerder werd gedacht.

Reageer op dit artikel