nieuws

Energienul minder milieulast

Geen categorie

Een zogenaamd energienulkantoor is 80 procent minder belastend voor het milieu dan een bestaande kantoorgebouw. Daarnaast is het opvallend dat duurzame renovatie ongeveer evenveel milieubelasting oplevert als sloop en nieuwbouw. Dit blijkt uit onderzoek van W/E adviseurs naar de milieubelasting van kantoren van voor 2000.

Energienul betekent dat een gebouw weinig of geen fossiele energie gebruikt. Dat de milieubelasting van de energienulvariant zoveel lager is dan bestaande bouw, is opmerkelijk omdat er sprake is van extra materiaalgebruik. Dat laatste valt echter weg tegen de extra energiebesparing.

Sloop

Sloop en nieuwbouw werd lange tijd gezien als een slechte optie, maar blijkt volgens het onderzoek niet significant meer belastend te zijn voor het milieu dan renovatie. Uit het onderzoek bleek verder dat als je gaat renoveren, je ook beter naar energienul kunt gaan. John Mak van W/E adviseurs: “Met die investering ben je voorbereid op de toekomst en hoef je niet over een aantal jaar wéér een renovatie te plegen.”

Niets doen

De allerslechtste optie voor het milieu is om niets te doen, de milieubelasting blijft dan gelijk. Daarmee lijkt duurzame renovatie of nieuwbouw van kantoren de beste optie voor bedrijven. Essentiële randvoorwaarde is daarbij wel dat de te renoveren of nieuw te bouwen gebouwen een lange levensduur hebben.

Reageer op dit artikel