nieuws

Bodem Graetheide ongeschikt voor energieopslag

Geen categorie

De bodem van de Graetheide tussen Sittard en Geleen is niet geschikt voor energieopslag. Dat blijkt uit onderzoek van TNO en de universiteit in Aken. Dit is een grote tegenslag voor het project van de Ondergrondse Pomp Accumulatie Centrale (OPAC).

OPAC is een project voor ondergrondse energieopslag dat ondersteund wordt door het Limburgse bedrijfsleven en de provincie. OPAC kan in Limburg theoretisch dagelijks anderhalf miljoen huishoudens van stroom voorzien. Volgens gedeputeerde Patrick van der Broeck van het CDA wijst het onderzoek uit dat de grond niet optimaal is. Hij denkt dat er mogelijkheden blijven bestaan in het gebied, maar dat het project mogelijk in zuidelijke richting verplaatst moet worden.

Proefboringen

Proefboringen zijn de enige manier om te achterhalen of energieopslag in het gebied haalbaar is, volgens stichting OPAC. Die proefboringen kosten twee tot drie miljoen euro. Gedeputeerde Van der Broeck kan nog niet toezeggen dat dit gaat gebeuren. Hij wil zich eerst beter inlezen en van gedachten wisselen met de verschillende partijen. Het Graetheidecommité verzet zich tegen de plannen voor OPAC, omdat het project mogelijk leidt tot instorting van kolenlagen onder de Graetheide

Reageer op dit artikel