nieuws

Energiezuinige airco zonder ventilatoren lijkt mogelijk

Geen categorie

Airconditioning zonder ventilatoren, dat is het doel van de zogenoemde klimaatcascade. Naar een ontwerp van Ben Bronsema, TU Delft promovendus, heeft adviesbureau Peutz hiervan een testmodel gebouwd en de eerste meetresultaten zijn positief.

In het laboratorium van adviesbureau Peutz in Molenhoek staat het testmodel van de klimaatcascade: een 6 meter hoge, thermisch goed geïsoleerde schacht, met een doorsnede van 1 x 1 m. Met de klimaatcascade hoopt men het klimaat in gebouwen energiezuinig en innovatief te regelen en de gebouwen ook te ventileren. De eerste meetresultaten bevestigen de conclusies van eerdere berekeningen en simulaties, zodat het concept nu verder kan worden uitgewerkt.

De klimaatcascade bestaat uit een effectieve warmtewisselaar waarmee lucht kan worden gekoeld en verwarmd. De voorverwarming van de ventilatielucht in het stookseizoen wordt gerealiseerd met water van 13 graden Celsius. In de lucht wordt via enkele nozzles water gesproeid. De vallende druppels zorgen voor warmte- en vochtuitwisseling met de ventilatielucht en zorgen tevens voor stroming van de ventilatielucht. Naverwarming van de lucht wordt uitgevoerd met zonne-energie, die geoogst wordt met behulp van een zogenoemde zonneschoorsteen.

De toren, met een hoogte van 11,5 meter, wordt door de zon verwarmd en kan dienen als afzuigventilatie voor gebouwen. De opstelling, op het terrein van adviesbureau Peutz in Molenhoek, bestaat uit een slanke, zeer goed geïsoleerde constructie van ongeveer 11,5 meter hoog. Aan de zuidzijde (zonzijde) is de zonneschoorsteen voorzien van goed isolerend glas met een hoge doorlaatbaarheid voor zonnestraling.

De binnenvallende zonnewarmte valt op een zogenoemde absorber-plaat die de lucht in de schoorsteen verwarmt. De warme lucht stijgt op en zorgt voor schoorsteentrek. Op die manier kan de schoorsteen functioneren als afzuigventilatie voor gebouwen. Aan de voet van de schoorsteen is een kleine ruimte (testcel) gemaakt voor meet- en regelapparatuur en het conditioneren van de ventilatielucht. Door de schoorsteentrek wordt lucht vanuit deze testcel aangezogen. De temperatuur in de testcel wordt met een warmtepomp zodanig geregeld dat deze representatief is voor de temperatuur in (kantoor)gebouwen: 20 graden Celsius in de winter en 24 graden Celsius in de zomer.

Zonneschoorsteen en klimaatcascade zijn onderdeel van het onderzoek ‘Earth, Wind & Fire – Airconditioning powered by Nature’, waarop Bronsema begin volgend jaar hoopt te promoveren. Het onderzoek is een samenwerkingsproject van TU Delft, TU Eindhoven en VVKH Architecten en wordt uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken. Komende vrijdag 15 april is Bronsema een van de sprekers op het welkomstsymposium voor Michael Braungart als gasthoogleraar bij de faculteit Bouwkunde.

Bron: TU Delft

Reageer op dit artikel