nieuws

Duits onderzoek:CO2-reductie in EU naar 30% levert 20% meer economische groei op

Geen categorie

Een steviger EU-doel voor CO2-reductie van 30% in 2020 zorgt juist voor economische groei in plaats van teruggang, zoals veel EU-regeringen vinden. Dat blijkt uit een studie van het Duitse Potsdam Institute for Climate Impact Research, die gisteren is bekendgemaakt.

Volgens de studie zorgt dit doel voor een ecobnomische groei van 18% to 22% naar een totaal bruto nationaal product binnen de EU van € 620 miljard. Het levert bovendie 6 miljoen extra banen op in Europa. Juist om de huidige economische crisis te boven te komen is een overgang naar een klimaatneutraal EU een goede keuze. Dat kan los gezien worden van een internationaal verdrag als opvolger van het huidige Kyoto-verdrag, zo zeggen de onderzoekers. “De Europese industrie kan zijn wereldwijde positie behouden en zelfs uitbreiden door meer klimaatneutrale materialen en technologieën te ontwikkelen en zich daarmee klaarmaken voor de toekomst”, aldus de studie.

De EU wil niet meer dan 20 procent CO2-reductie realiseren in 2020 ten opzichte van 1990. Dat wordt 30% als de rest van de ontwikkelde landen ook een nieuw klimaatverdrag ondertekenen. Afgelopen december in Cancún is dat niet gelukt, dit jaar moeten belangrijke stappen voor wereldwijd verdrag in het Zuid-Afrikaanse Durban worden gezet.

Bron: Reuters/Potsdam Institute for Climate Impact Research

Reageer op dit artikel