nieuws

Aardwarmte biedt kansen voor Noord-Holland

Geen categorie

Aardwarmte biedt veel mogelijkheden in het zuiden van de provincie Noord-Holland, Dat publiceert de provincie vandaag in een onderzoeksrapport.  De provincie onderzoekt hiermee de mogelijkheid om kassen, kantoren en woningen met  duurzame warmte te verwarmen. IF Technology, kennis- en adviesbureau voor bodemenergie, en de Vrije Universiteit Amsterdam voerden het onderzoek uit op basis van alle oude boorgegevens uit de regio.

 

Naar aanleiding van dit onderzoek hebben de opdrachtgevers vergunningen aangevraagd om in het gebied aardwarmte op te sporen met boringen. Het onderzoek is gefinancierd door de provincie Noord-Holland samen met  Schiphol, de gemeenten Amsterdam, Nieuwkoop, Haarlem en Haarlemmermeer en een aantal tuinders in het gebied (Jamuflor in Aalsmeer, Floricultura in Heemskerk en SGN voor het glastuinbouwgebied prima4A).

 

Warm water op twee kilometer diepte

Bij het onderzoek zijn alle oude boorgegevens gebruikt die zijn verzameld bij de opsporing van olie en gas in en rondom het gebied. Ook de gegevens van olie-/gas boringen op de Noordzee zijn gebruikt. Uit deze gegevens blijkt dat de gunstige bodemlaag voor aardwarmte, de Slochteren zandsteen, zich bevindt op een diepte van 1500 tot 2500 meter en warm water bevat van ca 55 à 90 graden. Uit dezelfde zandsteenlaag wordt in Noord-Nederland veel aardgas gewonnen, maar rondom de Haarlemmermeer blijkt de laag warm water in plaats van gas te bevatten.

 

Een nieuwe techniek om de kwaliteit van de zandsteenlaag te bepalen

De aanwezigheid van de Slochteren zandsteen was al bekend, maar tot voor kort was niet bekend of de laag in het onderzochte gebied ook geschikt is om warm water in economische hoeveelheden te kunnen winnen. Doordat het aantal boringen in het gebied (door de afwezigheid van olie-/gas)  relatief gering is, is een nieuwe methode toegepast om de kwaliteit van de zandsteen te bepalen. Hierbij is de geologische geschiedenis van de laag gereconstrueerd (bekkenmodellering). Deze methode wordt al wel vaker voor olie-/gasreservoirs gebruikt, maar is nog niet eerder voor aardwarmte toegepast. Uit de gemaakte reconstructie blijkt dat er in de regio grote gebieden zijn waar de laag hoogst waarschijnlijk zeer goede eigenschappen heeft.

Reageer op dit artikel