nieuws

Warmtepompleveranciers weigeren te kiezen tussen nieuwbouw en renovatie

Geen categorie

Bijna de helft van de leveranciers van warmtepompen vindt dat de technologie allereerst bij uitstek inpasbaar is in nieuwbouw. Maar de kansen voor toepassing in renovatie zijn er nog volop. Dit blijkt uit een marktonderzoek dat het vakblad Warmtepompen onder de toonaangevende producenten en leveranciers van warmtepompen heeft gehouden.

De algemene opvatting is dat de huidige warmtepomp zonder problemen kan worden geïnstalleerd in allerlei soorten projecten. Duidelijk is ook dat op productontwikkeling nog steeds grote stappen voorwaarts worden gemaakt. Op dit gebied is de markt in zijn algemeenheid nog niet op zijn verzadigingsniveau aangekomen, vinden de leveranciers.

Binnen renovatieprojecten is er een gasinfrastructuur aanwezig. Dan zal er waarschijnlijk een combinatie met het bestaande systeem worden gezocht. Maar juist de nieuwbouw, wat gasloos kan zijn, biedt kansen voor warmtepompen en lagetemperatuursystemen.

Een partij als Carrier spreekt zich wat genuanceerder uit: ‘Warmtepompen zijn inzetbaar in zowel nieuwbouw-  als renovatieprojecten. Bij nieuwbouw is het vaak veel eenvoudiger om van meet af aan te kiezen voor een duurzame warmtepomptoepassing en deze direct te integreren in het bouwproces.’

Volgens de leveranciers is de vraag of de markt volwassen genoeg voor warmtepompen is al lang achterhaald. Warmtepompen zijn op een goede manier inzetbaar voor verwarming én koeling in zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Naast koeling door airco’s zijn er op dit moment goede energiezuinige en betaalbare  alternatieven voor koeling beschikbaar. Het lijkt dus voor de hand te liggen om de (piek)koeling door een warmtepomp te laten leveren. De basiskoeling kan door de bronnen worden geleverd.

Het volledige onderzoek kunt u hierdownloaden.

Reageer op dit artikel