nieuws

Monumentale villa energieneutraal

Geen categorie

Driebergen heeft de primeur van de eerste energieneutraal gerenoveerde monumentale villa. Het betreft een gemeentelijk monument.

Bij de renovatie heeft aannemer Bert Oostenbruggen zoveel mogelijk monumentale details weten te behouden. Pv-cellen achter op het dak wekken elektriciteit op. Zonnecollectoren op de nieuwe aanbouw zorgen voor warm tapwater. Met behulp van twee buffervaten wordt het water ook voor de verwarming gebruikt. Een warmtepomp zorgt voor de aanvoer van water van 5-10 graden. Het huis is het ook zo duurzaam mogelijk gerenoveerd. Om warmte binnen te houden werd op verschillende manieren geïsoleerd. Omdat de voorzijde geheel in oude staat moest blijven, is aan de binnenzijde geïsoleerd, met HR++ achterzetramen. De aannemer mocht niet met gangbare isolatiematerialen werken. Er is een alternatief gevonden in houtvezel- en vlasplaten die werden afgesmeerd met leemstuc.Aan de achterzijde is een isolatieschil over de oude achtergevel geplaatst, en het dak is geïsoleerd met hennepwol.

Reageer op dit artikel