nieuws

Potentiële kopers willen lage energierekening

Geen categorie

Energieneutraal bouwen is niet alleen noodzakelijk voor het milieu, maar ook de stijgende energiekosten zijn een belangrijke reden. De lage energierekeningen in een energieneutrale woning, zorgen voor een grote aantrekkingskracht op potentiële kopers. Dat ondervonden de ‘excellente gebieden’ in de gemeenten Veere en Uden.
In de gemeente Veere klonk op 15 juli 2010 het startsein voor de bouw van 19 CO2 neutrale huizen in Grijpskerke. Een CO2 -neutrale woning heeft een lage energienota; variërend van niets tot alleen betalen voor de apparaten die je zelf gebruikt. Dat vinden kopers een aantrekkelijk aspect, blijkt uit de snelle verkoop. Van de 14 koopwoningen werden er in drie maanden al 12 verkocht en hiermee is het één van de best verkopende projecten die door de ontwikkelaar wordt gerealiseerd.
De woningen zijn luchtdicht en hebben onder meer zware isolatie, drielaagsglas, een gebalanceerd ventilatiesysteem, een aardwarmtepomp en zonnepanelen op het dak. Met de lokale Rabobank zijn door de ontwikkelaar afspraken gemaakt om het voor kopers (voor het grootste deel starters) mogelijk te maken om de meerkosten van het energiesysteem mee te financieren in de hypotheek. Ook in Uden is de ontwikkelaar samen met toekomstige bewoners druk bezig om de hogere investeringskosten meegefinancierd te krijgen in de hypotheek.
Hypotheek
Eind april 2010 verruimde de minister van Financiën de AFM-norm die het mogelijk maakt voor banken om extra hypotheek van € 6.500 te verlenen voor energiebesparende maatregelen, bovenop de zogenaamde LTI-norm (‘Loan-To-Income’). Daarnaast mag bij aankoop van een woning met een energielabel A maximaal € 6.500 extra geleend worden bovenop deze norm.

 

Reageer op dit artikel