nieuws

Aardwarmteboring Den Haag succesvol

Geen categorie

Vandaag is de boring van de eerste bron van het aardwarmteproject in Den Haag succesvol afgerond. Na uitvoerig testen gaf IF WEP, directievoerder van de boring, het verlossende akkoord: de twee kilometer diepe bron levert voldoende warm water om 4.000 woningen in Den Haag Zuidwest mee te verwarmen.

De testen tonen aan dat de bron 175 m³ water per uur van 75 graden Celsius levert en dat is ruim voldoende om alle 4.000 woningen mee te verwarmen. “De uitslag van vandaag is uiterst belangrijk voor het slagen van het aardwarmteproject. Tijdens het boren zijn we alle bodemlagen tegengekomen die we hadden voorspeld, toch is het een spannend moment als het water van twee kilometer diepte omhoog gepompt wordt.” Aldus Bas Pittens, adviseur bij IF WEP en projectleider van deze boring.

 

Tweede boring

Nog deze week wordt de 38 meter hoge boorinstallatie acht meter verplaatst tot boven de locatie waar de tweede bron wordt geboord. De tweede bron is nodig om het afgekoelde water weer terug de aarde in te pompen.

 

IF WEP

IF Technology en Well Engineering Partners vormen samen de joint venture IF WEP. Daarmee zijn de expertises op het gebied van geologie en diepe boringen gebundeld. IF WEP doet de directievoering namens Aardwarmte Den Haag en is verantwoordelijk voor de veiligheid op de boorlocatie, voor de geologische interpretaties en controleert het werk van de booraannemer.

 

Aardwarmte Den Haag

Aardwarmte Den Haag boort naar aardwarmte op ruim 2.000 meter diepte. Hiermee worden straks ruim 4.000 nieuwe en bestaande woningen en 20.000 m² bedrijfsruimte in Den Haag Zuidwest verwarmd. Den Haag is de eerste stad in Nederland waarbij aardwarmte op zo’n grote schaal wordt toegepast. Op jaarbasis scheelt dat 5.000 ton CO2 uitstoot. Dat is 70 procent minder dan bij traditionele verwarming.

 

Reageer op dit artikel