nieuws

Nederland laat 20-procents-ambitie duurzaam vallen

Geen categorie

Nederland veegt de eigen ambitie om uiteindelijk 20 procent van de energievoorraad duurzaam te laten zijn van tafel. In plaats daarvan zal de Europese norm voor dit klimaatdoel worden aangehouden: 14 procent.

Dat meldt nieuwsbureau Energeia op basis van een toespraak van minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken bij instituut Clingendael.
De ambitie van 20 procent staat al langer onder druk door het demissionaire kabinet. Steeds vaker uitte de regering twijfel over de haalbaarheid hiervan. Zo had minister Van der Hoeven in een opiniestuk eerder dit jaar in de Volkskrant al aangegeven dat ze 20 procent te hooggegrepen vindt.
Wel heeft de minister tijdens de vergadering van Clingendael een deadline gegeven voor het behalen van de Europese norm. In 2020 moet de 14 procent zijn behaald, zo zegt Van der Hoeven.
Van der Hoeven hamert er wel op dat ‘duurzaam beleid’ en ‘klimaatbeleid’ twee verschillende gebieden zijn die uit elkaar gehouden moeten worden. Het eerste is puur economisch beleid, terwijl het tweede puur milieubeleid is. Ook pleit ze wederom voor de uitbreiding van de mogelijkheden voor kernenergie.

Reageer op dit artikel