nieuws

Opmerkelijk renovatieproject in Maastricht

Geen categorie

Hier werden 128 vooroorlogse woningen behoed voor sloop door het gebruik van een inbouwpakket met een geïntegreerd systeem voor verwarming en koeling dat resulteert in een aanzienlijke energiebesparing en comfortverbetering. Hierbij werden 57 bestaande woningen samengevoegd tot 31 royale en comfortabele woningen

Comfort+
Het beoogde klimaatsysteem voor de 31 woningen berust op het principe van duurzame energiebesparing. Door middel van een energieopslagsysteem in de bodem en warmtepompen worden de woningen met een zeer lage temperatuur verwarmd en met een hoge temperatuur gekoeld. Om dit complexe systeem in de woningen te kunnen integreren, is een volledig nieuw inbouwpakket ontwikkeld: Comfort+, een systeem voor wanden en plafonds. Het wordt gecombineerd met lage temperatuur verwarming en koeling (ZLTV/HTK) en is onder meer gebaseerd op een hoogwaardige isolatie van de woning. Zo kan bij raampartijen zonder moeite extra verwarmingscapaciteit worden geïnstalleerd. Het is een zogenaamd doos-in-doos systeem, waarbij de woningen tot op het casco worden gestript om het klimaatsysteem vervolgens bijna modulair te kunnen inbouwen en wegwerken achter wanden en plafonds. Hiermee is sloop- en breekwerk overbodig.

 

Substantiële energiebesparing
De besparingen zijn aanzienlijk. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste maakt het Comfort+ systeem de toepassing van warmtepompen mogelijk. Hierdoor wordt, ten opzichte van goed geïsoleerde energiezuinige woningen, ruim 10.000 m3 gas bespaart en zelfs 25.000 m3 ten opzichte van traditioneel gerenoveerde woningen. Uiteraard wordt hierdoor ook de CO2-uitstoot gereduceerd. Ten tweede levert het systeem meer comfort op, want het is gelijkmatige verwarming en koeling tegelijk. Energieslurpende airco’s zijn op slag overbodig. Ten derde zorgt het behouden van het casco voor een besparing op transport van sloopmateriaal en nieuw bouwmateriaal en dus op de CO2-uitstoot hiervan. Per woning gaat het om 1 ton CO2-reductie. Maar de grootste CO2-reductie wordt wel bereikt doordat de productie van gewapend beton en andere steenachtige materialen nihil is. Bij het hergebruiken van een woningcasco vermindert namelijk de CO2-emissie al gauw met 10 ton. Voor het Boostencomplex betekent dit een eenmalige CO2-reductie van minimaal 300 ton.

 

Bron: Duurzaamgebouwd

Reageer op dit artikel