nieuws

Benutten van restwarmte kassen leidt tot forse energiebesparing

Geen categorie

Door woningen en bedrijven nabij glastuinbouw neer te zetten, kan fors op energie bespaard worden. Voorwaarde is dat de restwarmte die bij de kassen vrijkomt, gebruikt wordt voor de verwarming van gebouwen. Dit stelt de Milieufederatie Noord-Holland naar aanleiding van de bouw van een datacenter vlakbij het kassengebied Agriport in de Wieringermeer.

In dit gebied wordt volgend jaar een datacenter van 10.000 m2 gebouwd. Parthenon Data Centres en Royal Haskoning hebben hiertoe een contract getekend. De kassen gaan het datacenter voorzien van elektriciteit. De overtollige warmte die het rekencentrum produceert, wordt weer gebruikt voor de verwarming van de kassen. Zowel bestaande als nieuw te bouwen kassen kunnen hier gebruik van maken.

De samenwerking bespaart per jaar 800 ton CO2-emissie, zo heeft de Milieufederatie Noord-Holland becijferd. ‘Dit is een optimale samenwerking tussen glastuinbouw en een ander soort bedrijf’, zegt energiespecialist Rolf van Arendonk van de federatie. ‘Een positieve ontwikkeling, want de energiebesparing is enorm.’ De vrijkomende energie van de kassen kan voor de verwarming van het rekencentrum gebruikt worden doordat tussen de kassen en het datacenter rondom koppelingen worden aangebracht. Deze wisselen warmte, koude en elektriciteit uit in combinatie met warmte- en koudeopslag.

Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel