nieuws

Transitie bestaande woning naar energie+ huis

Geen categorie

In Honthem, gemeente Margraten, wordt een bestaande woning omgebouwd naar een klimaatneutrale woning die ook nog duurzame energie produceert. Als partner bij architektenburo Vandehoek Coenegracht en Kromwijk ziet Pieter Kromwijk het als een experimentele uitdaging om deze transitie in een heldere uitvoering te laten plaatsvinden zonder in te boeten op kwaliteit, zowel architectonisch als op comfort.

De gehele ombouw geschiedt in 3 fases, te weten:
1. Plaatsen dubbel glas op de verdieping, aanbrengen gevel- en dakisolatie. Tevens wordt in de woning extra wandverwarming aangebracht naast de bestaande radiatoren.
Het gehele dak wordt voorzien van 130m dakgeintegreerde monokristalijne PV-cellen, goed voor een gemiddelde jaaropbrengst van plm. 11.500kWh. De opgewekte elektriciteit is voldoende voor het jaarlijks verbruik van een gezin incl. de extra benodigde energie voor de warmtepomp. Daarnaast blijft er elektriciteit over om terug te leveren aan het net.

2. Plaatsen warmtepomp, in combinatie met het aanleggen van bodemcollectoren. Voor deze collectoren wordt een gebied van 368m gereserveerd, waarin op 90cm diepte koperen leidingen, voorzien van een PE-mantel, worden gelegd met een totale lengte van ca. 525m. Het leidingwerk bestaat uit 7 strekken van ca. 75m lang, gevuld met het koudemiddel R-407C, welke in een centraal punt bijeen komen. Het koudemiddel verdampt direct in de koperen leidingen waardoor deze de warmte uit de aarde onttrekt.
Dit zogeheten direktverdampingsysteem, als eerste in zijn soort in Nederland, heeft geen warmtewisselaar nodig wat resulteert in een hoger rendement.
Aangezien het toepassen van een direktverdampingsysteem een unicum in Nederland betreft, zal SenterNovem het project monitoren. Om hiermee zowel de voor- als de mogelijke nadelen in beeld te brengen plus het mogelijke toepassingsgebied voor Nederland proberen in te schatten.
Enkele duidelijke voordelen van een direktverdampingsysteem zijn o.a. dat deze 25% minder oppervlakte in beslag neemt dan een gelijkaardige horizontale collector gevuld met glycol, maar wel een aanzienlijk hogere prestatiewaarde heeft.
Dit gehele systeem wordt aangedreven door één warmtepomp, welke is geplaatst in het guesthouse. De warmtepomp DVD type: J D/W 11C van de fabrikant Jentzsch heeft een vermogen van 11kW en een COP van 4,7 (E0/W35) 5.3 (E4/W35). 3,1 (E0/W50)
De warmtepomp vervangt de gasgestookte ketel, produceert warm tapwater en zorgt voor een lage temperatuurverwarming.
Tevens wordt in de woning extra wandverwarming aangebracht naast de bestaande radiatoren.

3. Het gasfornuis omwisselen voor een halogeen kookplaat en de gasaansluiting laten afsluiten!  

Reageer op dit artikel