congres

Geen categorie

‘Trainingen over warmtepompen lopen meteen vol’

‘Trainingen over warmtepompen lopen meteen vol’

“Het succes van warmtepompen is sterk afhankelijk van het aantal installateurs dat ermee kan omgaan. Daarom is de opleiding van installateurs in het onderhoud en de installatie van warmtepompen noodzaak.”

Dat is de overtuiging van salesmanager Niels van Alphen van warmtepompleverancier Techneco. Om zoveel mogelijk installateurs capabel te maken, geeft Techneco gratis trainingen. Gebrek aan belangstelling is er volgens Van Alphen niet. “We geven ongeveer een keer in de twee weken zo’n training. Vroeger hadden we nog wel eens moeite om de zaaltjes vol te krijgen, maar nu lopen ze meteen vol.”

Gros installateurs onervaren met warmtepompen
Installateurs bevinden zich in verschillende fases als het gaat om warmtepompen. Maar de overgrote meerderheid heeft er nog geen ervaring mee, licht Van Alphen toe. “Er zijn er die al twintig jaar warmtepompen installeren en onderhouden, die weten bij wijze van spreken meer dan ons. Dan heb je ook installateurs die pas vijf jaar geleden zijn begonnen. Die hebben veel ervaring en hebben ons eigenlijk niet meer nodig. En nu komt het gros van de installateurs. Zij hebben echt nog de focus op de installatie van nieuwe warmtepompsystemen en doen nog geen onderhoud.”

Warmtepompen onderhouden en storingen verhelpen
Martijn Keijer van Schipper Installatie heeft inmiddels ongeveer drie jaar ervaring met het installeren van warmtepompen. Bij Schipper ligt de focus nog vooral op installatie, vertelt hij. “Vorig jaar installeerden we 60 warmtepompen tegenover 80 cv-ketels. Voor storingen heb ik nu twee monteurs. Die zijn er wat beter in thuis dan de anderen en kunnen ook systemen onderhouden en storingen verhelpen.”

Kennis installatie warmtepompen ontbreekt
Keijer merkt in zijn omgeving dat steeds meer installateurs geïnteresseerd zijn in warmtepompen, maar dat ze op dit moment nog te weinig kennis hebben om die te installeren.

“Ik zie het bij collega’s in de buurt. Klanten krijgen vaak nul op het rekest als ze navraag doen. Installateurs sturen klanten door naar ons als het om de installatie van warmtepompen gaat. Ze durven hun vingers er nog niet aan te branden.”

Jonge monteurs enthousiast
Volgens Van Alphen is het voor cv-installateurs relatief makkelijk om warmtepompen te installeren. “Er zijn wat extra dimensies waar je je in moet verdiepen. Dat vraagt om aanpassingsvermogen van de monteur. Je moet net even wat beter nadenken en er moet een bereidheid zijn om je in de materie te verdiepen. Dat is voor elke monteur anders. Als je 60 bent, zul je misschien denken; dat zal mijn tijd wel duren. Maar de jonge monteurs gaan er over het algemeen enthousiast mee aan de slag.”

Keijer herkent dat beeld. “Onze jonge monteurs zijn even ver met warmtepompen als onze hoofdmonteurs, omdat ze er vanaf het begin bij betrokken zijn.”

Reageer op dit artikel