congres

Geen categorie

Building Holland in het teken van innovatief verduurzamen

Building Holland in het teken van innovatief verduurzamen

Op de beurs Building Holland in de Rai die van 17 tot en met 19 april in de Amsterdamse Rai plaatsvindt zijn bedrijven in de klimaat en warmtepompen goed vertegenwoordigd. Er werden tal van innovaties gepresenteerd en warmtepompen stonden net als tijdens de VSK in met middelpunt van de belangstelling.

Tekst: Uko Reinders

De eerste stand die volliep was die van Alklima. Voordat de beurs op 17 april officieel de deuren opende had het bedrijf haar relaties uitgenodigd voor een ontbijt. Na maaltijd en de koffie kregen ze een rondleiding langs de producten die in het all electric-concept van het bedrijf zijn opgenomen.

Zoals de nieuwe R2 warmtepomp voor een tweepijpssysteem om verschillende vertrekken in een pand te verwarmen en te koelen. Zonder energie weg te gooien want met de warme kant van een pand wordt de koude verwarmd. Installaties als vloerverwarming en luchtgordijn kunnen aan de R2 gekoppeld worden. Voor warm tapwater stond transkritische CO2 warmtepomp op de stand en daarnaast ook een grote chiller en een splitunit gevuld met het koudemiddel R32.

Warmtepompen
Net als op de VSK, waren warmtepompen ook bij Building Holland prominent aanwezig. De scope van de beurs gaat echter verder dan techniek, ook bouw is een belangrijk thema. Daarbij viel het op dat veel standhouders uit de isolatiewereld de weg naar de Rai hadden gevonden. Zij spelen natuurlijk in op de noodzaak van een goede gebouwschil. Duurzame energiebronnen ontbraken uiteraard ook niet. Zoals de solair energieschans; een combinatie om zowel elektriciteit als warmte op te vangen. Ook waren er oplossingen waarbij de zonnepanelen in het dak zijn geïntegreerd.

Luchtkwaliteit
Luchtkwaliteit kwam ook aan bod, zoals met uHooair, een kleine unit die de lucht constant op acht eigenschappen meet, zoals temperatuur, CO2, luchtvochtigheid en ozon. De gegevens worden online verzonden naar een GSM of computer. De beurs die is gericht op bijvoorbeeld vastgoedondernemers en woningcorporaties trok ook ingenieursbureaus als Nieman Raadgeven Ingenieurs en ZON die zich profileerden met duurzame projecten.

Reageer op dit artikel