congres

Geen categorie

Warmtepompen Innovatieroute 2018 groot succes

Warmtepompen Innovatieroute 2018  groot succes

Een volle bak bij de door Vakblad Warmtepompen georganiseerde Warmtepompen Innovatieroute 2018 tijdens de VSK 2018. De route leidde langs innovaties van Nathan, Itho Daalderop, Viessman, Remeha en Daikin.

Tekst: Gerard Vos

Warmtepompen zijn hot, zo bleek maar weer eens toen in no time de innovatieroutes waren volgeboekt. De markt is gedreven door de term gasloos. Oftewel ketel eruit, warmtepomp erin, zoals Roelof Vallinga van Nathan het de groep enthousiaste toehoorders voorhield.

Nathan was de eerste stop van de Innovatieroute. De fabrikant liet o.a. de Nathan Energiemodule zien. Deze energiemodules zijn custom made en goed toepasbaar bij renovatie van woningen of portiekflats.

De basis vormt de lucht/water of brine/water warmtepomp van alpha innotec. De module verwarmt de woning en zorgt voor warm tapwaterbereiding. Vallinga noemde de module ideaal voor het realiseren van een nul-op-de-meter woning.

Als voorbeeld gaf Vallinga de Arnhemse wijk Presikhaaf waar 96 huizen uit de jaren ’50, ’60 en ’70 volledig zijn gerenoveerd.

Deelnemer aan de innovatieroute Cees Jonas van Wtss Services zag er wel wat in. Niet zozeer in de energiebesparing, maar vooral ook het onderhoudsaspect. “Het gehalte tweeverdieners is tegenwoordig zo hoog die zijn amper thuis. Een servicemonteur kan gemakkelijk bij zo’n energiemodule. Dat scheelt enorm in de tijd.”

Vanzelfsprekend ontbrak bij Nathan de modulerende lucht/water warmtepomp niet. Deze maakt gebruik van het natuurlijk koudemiddel (R290 propaan). Met deze innovatie sleepte Nathan de VSK publieksprijs in de wacht.

Multiboiler
Itho Daalderop had de stand ingedeeld in ambitieniveaus. Energieneutraal, nom of BENG, voor alle ambities is een product. Itho liet de Multiboiler zien. Deze gebruikt de bodem als bron. Samen met Klimaatgarant heeft Itho dit systeem speciaal voor hoogbouw ontwikkeld. Ruud Verbraak van Itho: “Een bewoner heeft in goed geïsoleerde appartementen niet zoveel invloed op het energieverbruik voor verwarming. Het systeem heeft als voordeel dat de kosten eerlijk worden verdeeld.”

Er zijn twee Multiboiler warmtepompsystemen voor hoogbouw: het Multiboilerconcept en het Multiboilerconcept stadsverwarming. De warmtepompen kunnen aangesloten worden op de CVZ-meter en daarmee wordt de totale energierekening gedeeld – in tegenstelling tot bijvoorbeeld een GJ-meter. Daarnaast beschikt de bewoner over energiezuinige ventilatie met warmteterugwinning in de woning, duurzame warmteterugwinning van het douchewater en wordt er met pv-panelen energie opgewekt. Monitoring is standaard in beide Multiboilerconcepten voorzien.

IJsbuffer
Denise Kuiper van Viessmann vertelde enthousiast over het akoestisch design van de Vitocall 2xxs-a lucht/water warmtepomp. Aan de buitenunit is grote aandacht besteed. Kuiper: “Zo gebruikt de buitenunit een hogere frequentie die wat aangenamer is dan de wat lagere brom. Door ook rekening te houden met de dempingswaarde van het glas heeft de bewoner uiteindelijk geen last meer van warmtepompgeluiden. Dit wordt vooral toegepast bij nieuwbouwprojecten.”

Kuiper zette de aanwezigen op scherp toen ze met het verwarmen met ijs aan kwam zetten. IJs is als bron voor een warmtepomp niet het meest voor de hand liggende. De fysische eigenschappen spreken echter in het voordeel van ijs, want bij ijsvorming komt relatief veel energie vrij, en andersom kost het smelten van ijs veel energie. Over dit nieuwe bronsysteem was al eerder te lezen in het vakblad Warmtepompen.

130.000 warmtepompen
Sjoerd Langereis van Remeha liet – na de bezoekers op een kop koffie te hebben getrakteerd – een nieuwe collectie all-electric warmtepompen zien voor de woningbouw. Het gaat om de Neptuna, de Mercuria en de Eria Tower.

De warmtepompinstallaties bestaan uit een splitsysteem met een binnen- en buitenunit, wat zowel voor ruimteverwarming als sanitair warm water kan zorgen. Internationaal heeft Remeha al veel ervaring met deze energiesystemen. In België en Frankrijk zijn al meer dan 130.000 warmtepompen geproduceerd en verkocht.

Remeha gelooft in de warmtepomp, vertelde Langereis maar ook in het gebruik van  schoon gas, gewonnen uit wind, zon of biomassa.

2 def

Hybride warmtepomp

De primeur bij Daikin betrof de net gelanceerde Hybride Multi. Dit is een combinatie van een multi-splitsysteem en een hybride warmtepomp en een totaaloplossing voor koelen, verwarmen en warmtapwaterproductie. De Hybride Multi is compatibel met de Daikin Split-airconditioningsystemen, radiatoren en vloerverwarming.

Ook aan de gebruiker is gedacht. Het systeem kan eenvoudig worden bediend met een app vanaf de smartphone of tablet. Zo kan de status van het verwarmingssysteem worden gecontroleerd. De bedrijfsmodus en temperatuur kunnen worden ingesteld. De temperatuurinstellingen kun je voor de dagen van de week programmeren, ook kan de app-gebruiker de vakantiemodus activeren.

De Innovatieroute Warmtepompen 2018 stond onder de bezielende leiding van Daan de Heus: “Voor de organisatie mooi om te zien hoe de Warmtepompen Innovatieroute zich in een steeds grotere belangstelling mag verheugen. We kijken nu al uit naar de volgende editie in 2020.”

Reageer op dit artikel